12 gedetineerden en 30 ondervraagden tijdens de Iraanse lerarenstaking

16 november 2018

Minstens 12 leraren zijn gearresteerd, terwijl nog eens 30 leraren zijn gedagvaard en ondervraagd tijdens de landelijke Iraanse lerarenstaking van deze week.

Op donderdag 15 november publiceerde de Teachers' Trade Organizations' Coordination Council een verklaring op hun Telegram-account waarin de arrestaties werden gemeld.

De verklaring luidde: "Activisten werden gedagvaard bij de Inlichtingendienst, de Revolutionaire Garde, de Inlichtingendienst, de Beschermingsdiensten en de Veiligheidspolitie in bijna alle provincies die deelnamen aan de stakingen. Ten minste 30 activisten, waaronder Eskandar Lotfi, lid van de Iran Teachers' Coordination Council, werden gedagvaard en ondervraagd, terwijl meer dan 50 dreigende berichten werden ontvangen door activisten".

De Raad en andere onderwijsactivisten melden dat de volgende demonstranten zijn gearresteerd:

- Mohammad Reza Ramezanzadeh, secretaris van de Iran Teachers' Trade Association in de provincie Noord-Khorasan, die werd gearresteerd na een inval in zijn huis afgelopen maandag. Hij was eerder na een staking in oktober gearresteerd en pas onlangs vrijgelaten.

- Saied Hagh Parast, Ali Forotan, Hamidreza Rajaie en Hossein Ramezanpour, allen lid van de Raad van Bestuur van de North Khorasan Teachers' Association.

- Activisten Pirouz Nami en Ali Korushat werden opgepakt in de provincie Khuzestan. De Iraanse autoriteiten namen de telefoon van Nami in beslag en stuurden valse berichten naar andere leraren waarin de staking werd afgezegd.

- Mohammad Robati en mevrouw Vaezi werden gearresteerd in Shirvan, Noordoost-Iran.

- Mohammad Ali Zahmatkesh, Mohammad Kord en Fatemeh Bahmani werden gearresteerd in Fars en Arak.

In haar verklaring veroordeelde de Coördinatieraad van de lerarenvakbonden het harde optreden en de arrestaties en waarschuwde het regime voor de gevolgen van deze arrestaties. Vervolgens drongen zij er bij de autoriteiten op aan om de gevangenen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten en een einde te maken aan het harde optreden tegen vakbondsmensen en hun daaropvolgende criminalisering.

Zij zeiden: "Het is duidelijk dat als de onderdrukking doorgaat, de Coördinatieraad het nodig zal achten om rechtmatige protesten op basis van de grondwet te organiseren".

Leraren in Iran namen deel aan een landelijke staking op 13 en 14 november om betere werkomstandigheden, hogere lonen en beëindiging van de schendingen van de onderwijsrechten van studenten en minderheden te eisen, dit slechts een maand na hun laatste massaprotest.

De Raad verklaarde dat de tweede stakingsronde bedoeld was om druk uit te oefenen op de regering om onderwijshervormingen door te voeren en een einde te maken aan wanbeheer. De stakingen werden gehouden ondanks de dreigementen van het regime en het harde optreden bij de stakingen.

De tweede stakingsdag vond plaats in meer dan veertig steden, waaronder Teheran, Isfahan, Shiraz, Tabriz, Ahvaz, Mashhad, Yazd, Kermanshah, Ilam, Hamedan, Ardebil, Jolfa, Babol, Sari, Noshahr, Langrood, Karaj, Shahriar, Shahr-e Ray, Saveh, Sanandaj, Baneh, Saqqez, Marivan, Ivan-e Gharb, Sirvan, Chaboksar, Kazerun, Lamerd, Homayounshahr, Jam, Asaluyeh, Bushehr, Qazvin, Zanjan, Shahr-e Kord en Charmahal-e Bakhtiari.