14-jarig meisje door de Iraanse zedenpolitie geslagen en vastgehouden wegens ‘het dragen van jeans'

17 februari 2017 

Een 14-jarig meisje vierde, zich van geen kwaad bewust, haar verjaardag met vriendinnen in Shiraz, toen een patrouille van de “zedenpolitie” verscheen. De teenager, die alleen met “Zahra” aangeduid wilde worden (dit uit vrees voor represailles), verklaarde dat agenten haar en haar vriendinnen met geweld in een voertuig dwongen, waarbij ze, toen ze zich verzetten, geslagen werden.

Ze beschreef het gebeurde als volgt: “Er zaten twee vrouwen en twee mannen in een grote bestelbus, die ons er met geweld en al slaande in duwden. Hun bezwaar waren de gescheurde jeans die we droegen.

Er waren werkelijk geen andere op- of aanmerkingen op onze kledij. ” Zahra en de andere meisjes werden pas vrijgelaten nadat ze de belofte ondertekend hadden dat ze de ‘gescheurde jeans’ nooit meer zouden dragen, en dat ze zich in de toekomst aan de Iraanse ‘ingetogen’ kledingvoorschriften zouden houden.

“Ik heb nog steeds de blauwe plekken van hun slagen in mijn gezicht. Ik voel nog steeds hun knijpen in mijn arm, en mijn ribben doen nog steeds pijn.”

Haar moeder volgde het voertuig van de zedenpolitie tot bij de politiepost. Ze omschreef het vreselijke incident in een interview als “de ergste dag in mijn leven, alsof het het einde van de wereld betekende. En ik weet dat mijn dochter het ook zo voelt.” Zij vertelde ook dat de mannelijke agenten de meisjes met pepperspray behandelden om hen in de auto te krijgen en dat de vrouwelijke agenten hen sloegen en aan hun haar trokken.

De moeder van Zahra lijdt aan multiple sclerose.

“Het was ongelooflijk,” vervolgde ze, “Toen ik de kamer binnenkwam, zeiden ze dat deze meisjes geen kinderen meer zijn en dat ze gepaste kledij moesten dragen.

Blauwe plekken zag je overal op hun lichaam. Mijn dochter en haar vriendinnen droegen normale kleren, behalve dan de gescheurde jeans.”

Vele anderen hebben gelijkaardige erveringen opgedaan, aldus een mensenrechtenactivist, “In de 21e eeuw is het schandalig dat een regering voorschriften uitvaardigt over hoe vrouwen zich zouden moeten kleden. En er zijn genoeg vrouwen die kunnen vertellen over zweepslagen die ze hebben gekregen omdat ze op een gemengd feestje aanwezig waren of op een verjaardagsfeestje met mannen dansten.”

Duizenden zichtbare en verborgen patrouilles van de “zedenpolitie” patrouilleren door de straten om tegen overtredingen van de kledingvoorschriften op te treden. Vrouwen die vanwege hun kleding of haren als niet genoeg bedekt beschouwd worden, mogen n het openbaar gewaarschuwd, beboet en zelfs gearresteerd worden.