200 vrouwen in centrale gevangenis van Urmia uit protest in hongerstaking

 

Overlijden van vrouwelijke gevangene door besmetting met coronavirus leidt tot woede

Uit protest zijn op zaterdag 28 maart ongeveer 200 vrouwelijke gevangenen in de centrale gevangenis van Urmia in hongerstaking gegaan nadat medegevangene Fatemeh Alizadeh overleed aan een besmetting met het nieuwe coronavirus.

Gevangenen in de vrouwenvleugel van de centrale gevangenis van Urmia weigerden hun middagmaal die dag, gooiden het op de grond, en verklaarden dat ze in hongerstaking gingen totdat ze tijdelijk zouden worden vrijgelaten vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Fatemeh Alizadeh, 53 jaar oud en afkomstig uit Kermanshah, verkeerde in kritieke toestand de dag voor haar overlijden, en ondanks dat medisch personeel van de gevangenis op de hoogte was van haar toestand, deed niemand van hen iets om haar leven te redden.

Door de verspreiding van het nieuwe coronavirus in Iraanse gevangenissen zijn verschillende vrouwelijke gevangenen overleden, onder wie twee vrouwen in de Qarchak-gevangenis in Varamin.

In de vrouwenvleugel van de Evin-gevangenis zijn sommige politieke gevangenen zoals Nasrin Sotoudeh en Rezvaneh Ahmad Khan Beigi ook in hongerstaking gegaan om te protesteren tegen de weigering van de autoriteiten om gevangenen tijdelijk vrij te laten tijdens de coronacrisis.

Enkele cipiers van de vrouwenvleugel zijn weggehaald uit de Evin-gevangenis omdat ze met het nieuwe coronavirus zijn besmet. Dit betekent dat politieke gevangenen in deze vleugel meer risico lopen op besmetting met het virus.

In de eerste week van het Iraanse nieuwe jaar verzamelden zich vele familieleden van politieke gevangenen en hun advocaten in Teheran voor het kantoor van de assistent-officier van justitie van de Evin-gevangenis. Ze vroegen om de tijdelijke vrijlating van gevangenen, maar de magistraat ontving niemand van hen, en gaf aan dat zij later meer infomatie zouden krijgen. De familie van politiek gevangene en vrouwenrechtenactivist Saba Kord Afshari kreeg te horen dat zij niet zou worden vrijgelaten omdat ze tot meer dan 5 jaar detentie is veroordeeld.