361 namen geïdentificeerd bij wijdverspreide arrestaties na waterprotesten in Khuzestan

Khuzestan protest detainees

Sinds 15 juli, toen in steden in de hele provincie Khuzestan openbare demonstraties begonnen naar aanleiding van de waterschaarste en het wanbeheer daaromtrent door provinciale ambtenaren, hebben de protesten zich uitgebreid tot verschillende andere provincies en steden.

Tientallen mensen zijn gedood en gewond geraakt tijdens de protesten en van 361 is vastgesteld dat zij gevangen zitten.

Hoewel berichten uit verschillende steden in het land erop wijzen dat honderden mensen zijn aangehouden, is het als gevolg van de beperkingen op de vrije informatiestroom in Iran en de weigering van de Iraanse autoriteiten om onafhankelijke maatschappelijke organisaties in het land toe te laten, zeer moeilijk om het exacte aantal en de details van de arrestanten vast te stellen.

De krant Hamshahri, die eigendom is van de gemeente Teheran, publiceerde vandaag een bericht waarin staat dat het aantal gedetineerden alleen al in de stad Susangerd 300 bedraagt, zodat het aannemelijk is dat de werkelijke aantallen aanzienlijk hoger liggen dan wat is bevestigd.

De krant meldde ook dat de vreedzame protesten in geweld waren geëscaleerd door de komst van strijdkrachten en speciale troepen, en dat ten minste 12.000 mensen hadden deelgenomen aan een protestbijeenkomst in Susangerd. De gouverneur van Khuzestan zelf noemde de video's van protesten in Susangerd "nep" in de eerste dagen van de protesten, en beweerde dat er geen protesten hadden plaatsgevonden in de stad.

Ondanks de omvangrijke hoeveelheid circulerende informatie zijn de namen van enkele slachtoffers en een lijst van 171 gedetineerde burgers in Khuzestan en andere delen van Iran geïdentificeerd en bekendgemaakt. Nu hebben wij een bijgewerkte lijst waarop nog eens 190 namen staan, en komen zo een totaal van 361.

Naast de 13 demonstranten die tijdens de waterprotesten werden gedood, raakten velen gewond maar gingen niet naar ziekenhuizen om niet gearresteerd te worden. De nachtelijke protesten, die op 15 juli begonnen, gingen 10 dagen lang door in meer dan 35 steden in het hele land. Veiligheidstroepen namen hun toevlucht tot dodelijk geweld, gebruikmakend van echte kogels, korrelgeweren en traangas om de demonstranten te verpletteren. Uit berichten blijkt ook dat het regime in sommige steden in Khuzestan de internetverbinding voor mobiele telefoons heeft verbroken.