63 Universitaire groepen veroordelen Rouhani en hervormingsgezinden voor hun optreden tegen studenten

3 juli 2018

https://www.iranhumanrights.org

 Drieënzestig universitaire studentenorganisaties, verspreid  over heel Iran, hebben een verklaring uitgegeven waarin ze president Hassan Rouhani scherp veroordelen voor het harde optreden van zijn Ministerie van Inlichtingen tegen studenten die tijdens de landelijke protesten van december 2017 en januari 2018 werden gearresteerd.

"De ,,gematigde" overheid van Dr. Rouhani is er niet alleen niet in geslaagd om de studenten te verdedigen, maar blijkbaar is zijn Ministerie van Inlichtingen bij hun arrestatie en vervolging betrokken," aldus de verklaring.

Op 18 juni boycotte een groep studenten van het Departement van Sociale Wetenschappen van de Universiteit van Teheran de eindexamens om te protesteren tegen de strenge straffen.

Het door de staat gefinancierde Iraanse Studentennieuwsagentschap meldde dat meer dan 20 academici en universiteitsmedewerkers hun solidariteit betuigden door zich aan te sluiten bij de studentenprotesten in de grote aula van de universiteit.

Aanwezig waren onder meer decaan Mehdi Etemadi, de vertegenwoordiger van de hoogste leider Ali Khamenei, Farajollah Tazehkandi en de directeur van het officiële persbureau van Iran, Islamic Republic News Agency, Zia Hashemi, die lesgeeft in sociologie aan het College.

Van de meer dan 90 studenten die op dat moment vastzaten, werden de activisten Sina Darvish Omran en Ali van de Universiteit van Teheran op 11 juni 2018 veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf op basis van de aanklacht van "vergadering en samenzwering tegen de nationale veiligheid".

Verscheidene andere zaken zijn nog in behandeling.

Begin maart 2018 kreeg de antropologiestudente Leila Hosseinnejad een gevangenisstraf van zes jaar en een reisverbod van twee jaar opgelegd, de theaterstudent Mohsen Haghshenas werd veroordeeld tot twee jaar gevangenis en de sociologiestudente Sina Rabiei kreeg een gevangenisstraf van één jaar en een reisverbod van twee jaar.

"De hervormingsgezinde partijen en de onverschillige leden van de Omid ['Hoop", een regeringsgezinde factie in het parlement, die zich bij de status quo ... hebben neergelegd] moeten voor de passieve reactie van het Ministerie van Wetenschappen op de arrestaties van de studenten en de lange gevangenisstraffen verantwoordelijk worden gehouden," zei de verklaring van de universitaire organisaties.

"Met bajonetten die tegen de universiteiten gericht worden, wordt studenten vandaag verteld dat ze zich niet mogen uitspreken over onrechtvaardigheid, uitholling van de vrijheden aan universiteiten en in de samenleving, de privatisering van het hoger onderwijs of andere serieuze politieke, sociale, economische en milieukwesties waarmee het land te kampen heeft, of over hen die er verantwoordelijk voor zijn", werd eraan toegevoegd.

Het hervormingsgezinde parlementslid Mahmoud Sadeghi was een van de weinige parlementariërs die zich tegen het harde optreden had uitgesproken.

Nadat Sadeghi op de hoogte was gesteld van de vonnissen, bekritiseerde hij president Rouhani omdat deze zich tegen zijn jonge aanhangers had gekeerd.

"Dr. Rouhani! Weet u nog dat u zei: 'Ik ben geen kolonel, ik ben een advocaat' en dat u God zwoer dat u de mond van  tegenstanders niet zou snoeren?"