70 politieke gevangenen in Teheran en Karaj protesteren tegen de verspreiding van het coronavirus.

Veertig politieke gevangenen in de gevangenis van Groot-Teheran zijn sinds maandag 16 maart 2020 in hongerstaking gegaan om te protesteren tegen het feit dat de ambtenaren van de rechterlijke macht het verlenen van verlof aan politieke gevangenen en gewetensgevangenen na de verspreiding van het coronavirus binnen de gevangenissen hebben afgewezen. Onder de protesterende gevangenen bevinden zich ook degenen die tijdens de protesten in november 2019 zijn gearresteerd.

De politieke gevangenen kondigden hun hongerstaking aan in een verklaring die het nieuws bevatte van de dood van verschillende gevangenen in deze gevangenis als gevolg van de verspreiding van het coronavirus. Een deel van de verklaring luidt:

Wij, politieke gevangenen en demonstranten van november 2019, zijn een hongerstaking begonnen omdat we levend begraven zijn. Niemand van ons heeft een misdaad begaan. Onze enige misdaad was te protesteren tegen het gedrag van de regering, de corruptie en de economische omstandigheden. We hebben het recht om te protesteren.

In plaats van te reageren (op onze eisen), werden we gearresteerd en gemarteld. Nu hebben ze ons levend begraven. Een gevangene stierf aan het coronavirus in onze naburige cel. Bezoeken zijn geschrapt en we kunnen niets doen. Degenen die nog in de gevangenis zitten zijn degenen die geprotesteerd hebben tegen het gedrag van de regering, terwijl degenen die in duistere zaakjes verwikkeld zijn, op vrije voeten zijn. Niemand van ons heeft een klacht ingediend. We zitten gevangen voor ons streven naar gerechtigheid. Een artikel schrijven of deelnemen aan een protest is onze enige misdaad.

Verschillende gevangenen zijn gestorven aan het coronavirus in deze gevangenis en het virus zal zich zeker ook naar onze afdeling verspreiden.

Daarnaast zijn een aantal demonstranten van november 2019 overgebracht naar Afdeling 4 en hebben huidziekten opgelopen. Hun lichaam is gekneusd en ze hebben ernstige huiduitslag. Dit zijn besmettelijke ziekten.

Geen van ons heeft een openbaar proces gekregen, en we zijn gemarteld tijdens de verhoren.

In de overvolle gevangenissen van Iran bestaat een groot risico op verdere verspreiding van het coronavirus.

Dertig gevangenen in de centrale gevangenis van Karaj zijn sinds 11 maart ook een hongerstaking begonnen uit protest tegen de weigering van het regime om te midden van de uitbraak van het coronavirus een minimum aan hygiënische en beschermende uitrusting te verstrekken.