70 procent van gevangenen heeft Covid-19 opgelopen in NW-Iraanse gevangenis

Het nieuwe coronavirus is wijdverspreid geraakt in de centrale gevangenis van Urmia, waar meer dan 70 procent van de gevangenen aan Covid-19 lijdt.

Afgelopen week heeft het virus gevangenisvleugels 14 en 15 bereikt.

Meer dan 30 gedetineerden die volgens een test met het virus besmet bleken, zijn woensdag naar een ziekenhuis buiten de gevangenis gebracht.

Afgelopen zondag zochten 30 andere gevangenen met symptomen van Covid-19, zoals hoge koorts en niezen, hulp van de ziekenboeg van de gevangenis, maar gevangenispersoneel stuurde hen allemaal terug naar hun cellen zonder hen te testen of te behandelen.

Er zijn talloze verklaringen die stellen dat aan gedetineerden geen middelen voor persoonlijke hygiëne, schoonmaak en desinfectie zijn verstrekt, Gevangenen kunnen ieder slechts drie keer hun handen wassen in 24 uur.

Alle schoonmaak- en hygiënebevorderende middelen worden voor hoge prijzen door de gevangenisleiding in de gevangeniswinkel verkocht.

Het aantal gevangenen in deze vleugels overschrijdt meermaals de capaciteit en er zijn meldingen van gedetineerden die in de gangen of zelfs bij toiletten moeten slapen. De gevangenen lopen een ernstig risico, gezien de coronacrisis die heel Iran heeft overspoeld.

Authoriteiten blijven ontkennen dat Covid-19 zich in de Urmia-gevangenis verspreidt, ondanks verslagen die het tegendeel bewijzen.

Vooralsnog zijn verschillende gedetineerden uit deze gevangenis overleden aan Covid-19. Vier van deze slachtoffers zijn geïdentificeerd als Anvar Ghorbanzadeh, Farigh Mohammadi, Hossein Javadi en mevr. Fatemeh Alizadeh.

Op 12 april waren de authoriteiten ertoe genoodzaakt vier gevangenen in kritieke toestand naar een IC-afdeling in een ziekenhuis over te plaatsen buiten het gevangenisterrein. Zij hebben echter vervolgens geen andere gedetineerden getest of geprobeerd de verspreiding van het virus in de centrale gevangenis van Urmia met preventieve maatregelen in te dammen.

In vele gevangenissen in Iran komen uitbraken van Covid-19 en dodelijke slachtoffers van de ziekte voor.

De afgelopen maanden zijn in minstens acht Iraanse gevangenissen rellen uitgebroken. Gevangenen vrezen dat ze met het virus besmet raken, opeengepakt in hun onhygiënische cellen.