Afsluiting watertoevoer in de centrale gevangenis van Zahedan bedreigt het leven van gevangenen.

Al meer dan een week is er nergens water in de gevangenis en zitten alle gevangenen vast onder verschrikkelijke omstandigheden, vooral tegen de achtergrond van een onafwendbare uitbraak van het coronavirus en de infectie van gevangenen in deze gevangenis.

Verschillende gevangenen zijn naar verluidt overleden als gevolg van een Covid-19-infectie en anderen zijn in kritieke omstandigheden overgebracht naar de ziekenhuizen Bou Ali en Khatam in Zahedan.

Gevangenen die vroegen naar de reden voor de langdurige waterafsluiting hebben geen antwoord gekregen.

Het aantal gevangenen in de Centrale Gevangenis van Zahedan overtreft meerdere malen de capaciteit ervan wat volkomen in strijd is met de richtlijnen voor sociale afstand en de snellere verspreiding van het virus onder gevangenen die niet eens de meest elementaire medische en sanitaire middelen hebben om het virus te bestrijden. Ze hebben geen maskers, ontsmettings-middelen of wasmiddelen.

De sanitaire omstandigheden in Iraanse gevangenissen zijn erbarmelijk. Gevangenissen zijn overvol en gevangenen slapen op de grond, in de gangen en zelfs naast het toilet.

Andere rapporten uit deze gevangenis geven aan dat de adjunct-directeur Malek Jamshidi een maffia in de gevangenis heeft georganiseerd om drugs onder gewone gevangenen te verspreiden en om de politieke gevangenen lastig te vallen, te bedreigen en onder druk te zetten.

Malek Jamshidi is de adjunct-directeur van de centrale gevangenis van Zahedan en een hoge functionaris van de inlichtingendienst in Sistan en de provincie Baluchestan.

Afgelopen maart bezweek een gevangene, Mostafa Kamali genaamd, aan het coronavirus in afdeling 7 van de centrale gevangenis van Zahedan, maar de gevangenisautoriteiten beweerden dat de reden van zijn dood een overdosis aan drugs was.