Alarmerende situatie in Iraanse gevangenissen te midden van COVID-19-uitbraak

Ondanks de beweringen dat er actie wordt ondernomen, hebben regimefunctionarissen geen effectieve maatregelen genomen om te voorkomen dat de COVID-19-uitbraak zich in de Iraanse gevangenissen verspreidt.

In de Rajai Shahr-gevangenis worden gevangenen die ervan verdacht worden het coronavirus te hebben opgelopen, zonder enige preventieve maatregel op openbare afdelingen gehouden.

Zelfs gevangenen met koorts en ernstige hoestbuien kregen alleen een snelle controle en keerden terug naar de afdeling om hun temperatuur te laten controleren.

Volgens de gevangenen komen, ondanks de weigering van de autoriteiten om nieuwe gevangenen te accepteren, nieuwe gevangenen net als voorheen de gevangenis binnen. Zelfs het transport van gevangenen naar de rechtbank gaat gewoon door.

Bovendien werd op woensdag 26 februari een aantal gevangenen uit de gevangenis van Groot-Teheran overgebracht naar de Rajai Shahr-gevangenis om daar te koken en andere diensten te verlenen.

De gevangenis verkeert in een alarmerende staat en het leven van de gevangenen is ernstig in gevaar vanwege het lage niveau van hygiëne in overvolle afdelingen en het gebrek aan medische behandeling van gevangenen die ervan verdacht worden het COVID-19-coronavirus te hebben opgelopen.

Elders zijn ten minste zeven gevangenen besmet met COVID-19. De namen van drie met het virus besmette gevangenen zijn: Saeed Hemmati, Meysam Monouri, en Mohammad Hassam Rahimi.

De gevangenisautoriteiten hebben geen enkele informatie verstrekt over de uitbraak van COVID-19 in de gevangenis.

Het leven van de gevangenen is ernstig in gevaar omdat er geen serieuze maatregelen worden genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

In een ander geval stierf een 44-jarige gevangene in de Greater Teheran Penitentiary (GTP), aldus het door de staat gerunde persbureau ROKNA. Hamid-Reza, die werd verdacht drager van het coronavirus te zijn, werd niet naar een ziekenhuis gestuurd om adequate medische behandeling te krijgen.