Ambachten in Iran dreigen uit te sterven

09 juni 2018

Door de ongebreidelde import staan ambachten in Iran nu op uitsterven, waarbij veel ambachtslieden de negatieve gevolgen hiervan ondervinden en dreigen failliet te gaan.

In een interview met de staatstelevisie zei een ambachtsman uit Isfahan: "Vroeger was ik een graveur, maar ik verkoop mijn artikelen niet meer, omdat dat niet meer rendabel is voor mij".

Dit was in het verleden nooit een probleem: sinds de Safavid-dynastie (16e eeuw) bloeiden Isfahan's houtsnijwerk, gravuurkunst en emaillering (ook bekend als "Minakari"); binnenlandse producten waren altijd erg populair, vooral onder de bezoekende toeristen, en werden op grote schaal zowel in binnen- als buitenland verkocht.

 De verzadiging van de Iraanse markt met geïmporteerd handwerk

Een van de redenen voor deze kwestie is dat het regime de markt overspoelt met de invoer van Chinese ambachtelijke producten. Tot het punt dat ze in veel grotere hoeveelheden voorhanden zijn dan lokale producten.

Mehdi Mir Mohammadi, een 43-jarige handwerksman uit Isfahan, die nu al bijna 20 jaar Minakari maakt, merkt nu op: "Isfahan is de kunsthoofdstad van Iran omdat het meer dan 70 procent van de ambachtelijke producten van het land maakt; waarom worden hier dan Chinese goederen verkocht?”

Hij voegt eraan toe: "We hebben regelmatig klachten ingediend, maar die stuitten gewoon op dovemansoren".

De staatstelevisie berichtte ook over Lalejin, een stad in de provincie Hamadan, die ook wel de Iraanse pottenbakkershoofdstad wordt genoemd: "In Lalehjin werken 4000 mensen in de pottenbakkers- en keramiekindustrie; een aanzienlijk deel van hun producten wordt jaarlijks naar verschillende landen geëxporteerd, maar tegelijkertijd wordt nu Chinese keramiek  geïmporteerd".

Terwijl Iran de derde plaats inneemt in de productie van handwerk, staat het op de 39e plaats in termen van verkoop.

De persdienst van de regering, ISNA, meldt de "explosieve toename van de invoer van tapijten en handwerk" (5 maart 2018): "de sector heeft de afgelopen 8 maanden de grootste invoer van tapijten en handwerk gekend, met een stijging van maar liefst 357% ten opzichte van vorig jaar.

 Smokkel van Chinese ambachtelijke producten naar Iran

Overheidsorganisaties, officiële handelaren en daaraan gelieerde ondernemingen smokkelen naar verluidt allemaal veel handwerk uit China naar Iran, waardoor er voor Iraanse ambachtslieden geen ruimte meer is om te concurreren.

Ook de eigen mediakanalen van het regime erkennen intussen de schade.