Amjad Hossein Panahi: De veiligheidsinstanties hebben mijn familie ertoe aangezet om zelfmoord te plegen

Amjad Hossein Panahi, politiek en mensenrechtenactivist en woonachtig in Duitsland, zei dat zijn familie weliswaar blij is met de tijdelijke opschorting van de executie van Ramin Hossein Panahi, maar tegelijkertijd rouwt om de dood van zijn 25-jarige nicht (Nishtmun), die zelfmoord heeft gepleegd vanwege de stress door de detentie van haar familieleden, waaronder haar man, en de daaropvolgende dagvaarding door de inlichtingendiensten.

Ahmad Hossein Panahi, echtgenoot van Nishtmun, zit een gevangenisstraf van vijf jaar uit in de gevangenis van Sanandaj en wordt beschuldigd van "optreden tegen de nationale veiligheid". Ze heeft een vier jaar oude dochter, die nu bij haar grootmoeder leeft, daar het kind geen ouders meer om zich heen heeft.

"Het inlichtingenministerie sommeerde mijn oude vader en moeder tot een gesprek om Ramin en hun andere kinderen te beschuldigen ... er is geen volwassene in onze familie die niet door de inlichtingenlichamen en het IRCG opgeroepen en bedreigd is", zei deze politieke activist.

De advocaat van Ramin, Hossein Ahmadi Nyaz, verklaarde dat het vonnis van Ramin tijdelijk opgeschort is en dat hij naar de openbare afdeling van de gevangenis van Sanandaj is teruggestuurd, maar dat zij zich zorgen maken over het feit dat hij misschien zal worden geëxecuteerd, vooraleer zijn vonnis volledig nietig wordt verklaard. (3 mei 2018)

 

Doodvonnis:

Koerdische politieke gevangene in dodencel medische behandeling geweigerd

De in een dodencel zittende Koerdische politieke gevangene Ramin Hossein Panahi lijdt al maanden aan een nierinfectie, maar is verstoken gebleven van medische zorg buiten de gevangenis. Zijn broer, AmjadHossein Panahi, zei dat de autoriteiten van de Sanandaj-gevangenis Rahim hebben verteld dat hij spoedig zou worden terechtgesteld en geen medicatie nodig heeft. Volgens zijn advocaat Hossein Ahmadi Niaz werd Ramin de toegang tot een eerlijk proces ontzegd door hem tijdens de rechtszaak de toegang tot een advocaat te weigeren. Het doodvonnis van Ramin Hossein Panahi werd op dinsdag 10 april bekrachtigd door de 39e afdeling van het Hooggerechtshof.

*****

 

Nishtman Hossein Panahi, 25, nicht van de politieke gevangene Ramin Hossein Panahi, pleegde zelfmoord op dinsdagavond 1 mei 2018, nadat haar was meegedeeld dat Ramin naar de quarantaine-afdeling van de Sanandaj-gevangenis is gebracht voor de terechtstelling, nadat het vonnis door het hooggerechtshof bekrachtigd werd. De terechtstelling zal plaatsvinden op donderdag 3 mei, bij zonsopgang.

Ramin werd op 22 juni 2017 vastgehouden door veiligheidstroepen. Tijdens één enkele rechtszitting werd hij op 25 januari 2018 ter dood veroordeeld door Kamer één van de (zogenaamde) revolutionaire rechtbank van Sannandaj op beschuldiging van handelen tegen de nationale veiligheid en lidmaatschap van de "Komeleh"-partij (een dissidente Koerdische partij).

Dit vonnis komt op een moment dat hij alle aanklachten, zoals deelname aan gewapende strijd, heeft ontkend. Ook zijn advocaat bestempelde zo'n vonnis als onverwacht en onrechtvaardig.