Arbeidsactivist Neda Naji geslagen in beruchte gevangenis

Een Iraanse arbeidsactivist, die tijdens een arbeidsdagprotest op 1 mei 2019 werd gearresteerd, werd twee keer in één dag afgeranseld door gevangenisbewakers in de beruchte Qarchak-gevangenis in de buurt van Teheran.

"Neda Naji werd de afgelopen 24 uur twee keer afgeranseld in de Qarchak-gevangenis in Varamin, één keer door een niet-politieke gevangene en één keer door gevangenispersoneel", schreef haar man, Jamal Ameli in zijn tweet.

"Ze werd daarna naar de medische afdeling van de gevangenis gebracht en door de slag op haar hoofd door de gevangenisagenten had ze een paar uur lang een wazig zicht", tweette hij en voegde eraan toe dat het leven van zijn vrouw in gevaar was.

Neda Naji was een van de 35 mensen die met geweld werden gearresteerd tijdens een demonstratie op Labor Day vóór het parlement van het regime, die werd georganiseerd door 20 onafhankelijke lokale arbeidsrechtenorganisaties.

Mevrouw Naji werd op 15 juni 2019 overgeplaatst van de Evin-gevangenis Sectie 209, gerund door het Ministerie van Inlichtingen, naar de Qarchak-gevangenis in Varamin.

Ze zei dat het leven van haar en Atefeh Rangriz, een andere arbeidsactiviste die gearresteerd werd tijdens de demonstratie op Labor Day, in gevaar is en dat niemand hun stem hoort.

In een video, gepubliceerd op sociale media, zei de moeder van Naji dat haar dochter werd beschuldigd van "handelingen tegen de nationale veiligheid" en voegde eraan toe dat de ambtenaren haar geen enkele informatie hadden gegeven over de zaak van haar dochter in de eerste 22 dagen van haar arrestatie.

Het afgelopen jaar heeft Iran meerdere arbeidsactivisten gearresteerd. Zo zitten Amir Aligholi, Sanaz Allahyari en Amir Hossein Mohammadifar, leden van de redactie van de online-publicatie Gam, ook vast, en wel al sinds januari. Verschillende leden van de Iraanse lerarenvakbond, waaronder Ismael Abdi, Mohammad Habibi en Mahmoud Beheshti Langroudi, die in de afgelopen twee jaar zijn gearresteerd, zitten ook nog steeds in de gevangenis vanwege hun vreedzame activisme.