Arts en burgerrechtenactiviste naar de gevangenis om haar straf uit te zitten

 27 sept. 2018 

 Mehrnaz Haghighi, arts en burgerrechtenactiviste, werd op 22 september naar de gevangenis van Bandar Abbas gebracht om er zes maanden gevangenisstraf uit te zitten.

Mehrnaz Haghighi, 49, werd aanvankelijk op 19 februari 2017 bij haar thuis gearresteerd door agenten van het ministerie van Inlichtingen. Zij werd drie maanden vastgehouden in een detentiecentrum van de veiligheidspolitie in Bandar Abbas en later in de Evin-gevangenis van Teheran. Vervolgens werd zij op 27 mei 2017 op borgtocht vrijgelaten.

Na vrijgesproken te zijn van de aanvankelijke beschuldigingen van "verspreiding van leugens", "belediging van de Opperste Leider" en "activiteiten tegen de nationale veiligheid", heeft de aanklager twee nieuwe aanklachten ingediend tegen Mehrnaz Haghighi, door haar te beschuldigen van "het zoeken van lidmaatschap van de Organisatie van Volksmujahedeen van Iran (PMOI/MEK)" en "verspreiding van propaganda tegen de staat en in het voordeel van oppositiegroepen".

Ze ontkende lid te zijn van de PMOI. Mehrnaz Haghighi was al een keer in de jaren tachtig, toen ze 12 jaar was, gearresteerd. Ze werd toen vrijgelaten vanwege haar jonge leeftijd. Ze bezocht families van politieke gevangenen en gaf hen financiële steun. Ze werd gearresteerd terwijl ze hulp verleende aan te werk gestelde kinderen in Bandar Abbas.