Autoriteiten martelen politieke gevangene door hem medische behandeling te weigeren

Het leven van politiek gevangene Soheil Arabi is in gevaar nu hij blijft bloeden vanwege een gebroken neus terwijl hij onder zware omstandigheden gevangen gehouden wordt in de Groot Teheran Penitentiaire Instelling (GTP). De autoriteiten martelen Arabi door hem al maanden geen medische behandeling en operatie te geven.

Hij is tijdens ondervragingen geslagen in afdeling 2A, die gecontroleerd wordt door de IRGC. Wat betreft het in elkaar geslagen worden is het belangrijk te vermelden dat Haj Moradi, hoofd van de Greater Teheran Gevangenis in juni vorig jaar bevel heeft gegeven om politiek gevangene Soheil Arabi over te plaatsen naar afdeling 2A van de beruchte Evin Gevangenis in de hoofdstad Teheran. Deze afdeling staat direct onder controle van de Revolutionaire Garde (IRGC) en Arabi is onafgebroken ondervraagd. De ondervragers martelden hem constant en zo lijdt hij nog steeds onder een gebroken neus. Aanvankelijk was Arabi naar het Khomeini ziekenhuis gebracht om een operatie te ondergaan. Maar toen hij flauwviel vanwege de vreselijke pijn, sloeg een politieagent hem weer in elkaar onder de beschuldiging van simuleren.Daarop werd hij terug gebracht naar de Grote Teheran Gevangenis waar hij in quarantaine werd opgesloten zonder enige vorm van medische hulp.

 

Soheil Arabi werd veroordeeld tot 3 jaar extra achter de tralies waarmee hij totaal 10 jaar kreeg voor het meedoen aan vreedzaam activisme, en zo zit hij nu in de GTP.

Deze gevangenis ligt in de provincie Fashafouyeh, 20 km ten zuid-oosten van Teheran, gebouwd in 2015. Terwijl de GTP aanvankelijk bedoeld was voor gevangenen met drugs-gerelateerde veroordelingen, is de rechterlijke macht in Iran deze gevangenis ook gaan gebruiken om er dissidenten en anti-staat-demonstranten, die beschuldigd waren op basis van politiek gemotiveerde aanklachten, op te sluiten.

Arabi werd op 28-1-2018 overgebracht van de GTP naar de Evin Gevangenis in Teheran, die een aparte vleugel heeft voor politieke gevangenen om hen gescheiden te houden van geweldsmisdadigers.