Burgeractivist in zuidwest-Iran veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf

24 juni 2020
Burgeractivist in zuidwest-Iran veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf
Adel Asakereh¸ burgeractivist en docent aan plattelandsscholen in Khuzestan in het zuidwesten van Iran.
De aanklacht tegen Adel Asakereh luidt “verstoring van de publieke opinie”, “het beledigen van de leider, beambten en agenten” en “handelen in strijd met de nationale veiligheid”. De aanklachten en de daaropvolgende veroordeling zijn gebaseerd op de activiteiten van deze burgeractivist op sociale media.
Adel Asakereh gaf les op een school in het dorp Saf’heh dicht bij Shadegan. Nadat hij was begonnen aan zijn werk als docent, heeft dhr. Asakereh vele posts gepubliceerd waarin hij kritiek uit op de autoriteiten die het land van boeren plunderen in deze regio en grote sommen geld uitgeven aan theologische scholen en daaraan verbonden centra, terwijl burgers in de provincie in erbarmelijke economische omstandigheden verkeren en leven in schrijnende armoede.
Saf’heh ligt in de stad Shadegan. Het grootste deel van het land in dit dorp is ingenomen door suikerrietbedrijf Salman Farsi. Dorpelingen hebben zich echter verzet tegen het afstaan van hun land. Tegenwoordig is Saf’heh omringd door suikerrietvelden van het bedrijf. De dorpsbewoners hebben te maken met een gebrek aan water en stroom.
Adel Asakereh heeft een masteropleiding in geschiedenis afgerond. Hij werd gearresteerd op 5 mei 2019. Enkele maanden lang werd hij aan ondervragingen onderworpen, waarna hij werd aangeklaagd en in een isoleercel werd geplaatst. Hij is tijdelijk, op borgtocht, vrijgelaten – zijn borgsom bedroeg 5 miljard rial – totdat zijn veroordeling is voltooid.
Dit is niet de eerste keer dat een burgeractivist zwaar wordt gestraft voor het uiten van kritiek op regeringsbeambten en het zich uitspreken tegen de vreselijke economische en leefomstandigheden van Iraanse burgers.