Coronavirus-catastrofe: Twee gevangenen sterven in de Centrale Gevangenis van Karaj

8 juli 2020

Twee gevangenen zijn gestorven aan het coronavirus in de centrale gevangenis van Karaj, en tenminste elf andere zijn naar het ziekenhuis gebracht nadat ze besmet waren geraakt en zijn niet teruggekeerd naar de gevangenis in een gezondheidstoestand die voorspelbaar en te voorkomen was geweest.

Een hoge besmettingsgraad heeft de gevangenis getroffen, waar het gevaarlijk overbevolkt is en de gevangene niet in staat is om afstand te bewaren, terwijl hij in de gangen in rijen naast elkaar loopt en ook naast anderen slaapt door gebrek aan bedden en ruimte.

Gevangenen die lang hebben geklaagd over onhygiënische omstandigheden en ontoereikende gezondheidszorg zeggen dat het personeel heeft nagelaten de nodige maatregelen te nemen om de overdracht van Covid-19 te beteugelen en dat het hun medische noden en verzoeken heeft genegeerd.

Volgens een bron in de gevangenis zijn twee gevangenen, Mohsen Mahsouri en Mohammad Darabi, op 5 juli overleden aan het virus.

In een poging de uitbarsting in de gevangenis te verdoezelen, zeiden de gevangenisambtenaren dat de twee gevangenen aan  een zware longziekte gestorven waren.

De bron zei: "Gevangenisambtenaren proberen de omvang van de uitbraak en het werkelijke aantal dodelijke slachtoffers te verdoezelen. En dat terwijl de uitbraak snel escaleert onder de gevangenen. Veel gevangenen lijden aan de bekende Covid-19-symptomen, zoals koorts, hoesten, kortademigheid en anorexia. Gevangenen die vrezen dat ze in quarantainecellen worden achtergelaten om er voor dood achter te blijven, melden hun symptomen niet. De sanitaire voorzieningen in de gevangenis zijn erg duur en praktisch onmogelijk te vinden."

De bron voegde eraan toe: "Door de hoge bevolkingsdichtheid in de gevangenis is het onmogelijk om afstand te bewaren en "social distancing" lijkt wel een grap! In deze gevangenis hebben veel gevangenen geen bed, laat staan een kamer. Ze brengen hun dagen door in de verzengende hitte van de zon, en 's nachts slapen ze naast elkaar in de gang van de gevangenis en zelfs vóór de badkamer. Ze kunnen niet eens een douche nemen om te ontspannen."

Er zijn verschillende meldingen geweest over onhygiënische omstandigheden en ontoereikende gezondheidszorg in de Centrale Gevangenis van Karaj. De gevangenen hebben een beroep gedaan op de internationale gemeenschap om dringend actie te ondernemen om hun leven te redden.

Zo'n 600 gevangenen, die worden vastgehouden op een afdeling genaamd "Souleh" in de Centrale Gevangenis van Karaj, worden vastgehouden onder catastrofale omstandigheden, waardoor besmetting met het coronavirus dreigt.

Souleh was vroeger de werkplaats van de gevangenis, die nu is omgevormd tot de quarantaineafdeling. De afdeling, 2500 m2 groot, bevat nieuwkomers en gedetineerden die terugkeren van hun verlof.

Alle gevangenisverloven werden op 20 mei opgeschort en de gevangenen met gevangenisverlof keerden dus naar de gevangenis terug. Op deze afdeling worden ook een aantal oudere gevangenen vastgehouden. Een groot aantal gevangenen is dus zeker besmet.