De Iraanse mensenrechtenactiviste en journaliste Narges Mohammadi is na vermindering van haar straf vrijgelaten.

De Iraanse mensenrechtenactiviste en journaliste Narges Mohammadi is na vermindering van haar straf vrijgelaten. Haar vrijlating komt enkele dagen nadat VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet Iran heeft opgeroepen om politieke gevangenen "onmiddellijk vrij te laten", die nu zijn uitgesloten van het beleid in richting van lege gevangenissen wegens de coronaviruspandemie.
De STFA en andere mensenrechtenorganisaties eisten Mohammadi's onmiddellijke vrijlating vanwege ernstige, reeds bestaande gezondheidsproblemen en verdachte COVID-19-symptomen.

"Narges werd om 3 uur 's ochtends [23:30 GMT op woensdag] vrijgelaten uit de gevangenis van Zanjan. Ik hoop op vrijheid voor alle gevangenen", meldde haar man Taghi Rahmani op Twitter.
Narges Mohammadi werd woensdag laat vrijgelaten nadat zij acht en een half jaar in de gevangenis had gezeten. De moeder van twee kinderen werd veroordeeld tot een totaal van 10 jaar gevangenisstraf voor het "vormen en leiden van een illegale groep".
De activiste, naar verluidt lijdend aan een neurologische ziekte die spierverlamming en een longaandoening veroorzaakt, verzocht in juni om verlof uit de gevangenis met het oog op medische behandeling.