De moed van een natie: De brief van Maryam Akbari-Monfared vanuit een Iraanse gevangenis

De moed van een natie: De brief van Maryam Akbari-Monfared vanuit een Iraanse gevangenis

In haar boodschap aan het Iraanse volk vanuit de beruchte Evin-gevangenis zweert Maryam Akbari-Monfared "schouder aan schouder" te blijven staan met de families van de demonstranten die tijdens de recente opstand zijn gedood. 

De brief van Maryam Akbari, oorspronkelijk gepubliceerd in de Independent, vertelt over meer dan tien jaar van haar lijden in de gevangenissen van het regime, maar toont ook haar sterke geest ondanks de pogingen van het regime om haar te breken.  Mevrouw Akbari-Monfared, moeder van drie kinderen, werd in 2009 gearresteerd.

"Dit is geen verhaal van 4000 pagina's, maar de pure realiteit van het leven onder de overheersing door fascisten die het ons oplegden terwijl we weigerden toe te geven. Aan deze kant van de tralies, in de donkere woestijn van marteling en onderdrukking, zover men kan zien - zelfs waar men niet kan zien - is er alleen maar verachtelijkheid en wreedheid,", aldus de brief. 

"Vanaf 29 december 2022 zijn er dertien jaar verstreken sinds ik in die winterse nacht werd gescheiden van mijn 4-jarige Sarah en mijn twee 12-jarige dochters," schrijft ze, eraan toevoegend: "Zonder me de kans te geven om afscheid te nemen van mijn geliefden, namen ze me mee naar de Evin-gevangenis, zogenaamd om wat uitleg te geven, en deden ze de belachelijke belofte dat 'u in de ochtend naar uw kinderen zult terugkeren.'"

Toch schreef Maryam Akbari niet om haar benarde situatie met mensen te delen; haar brief is uit solidariteit geschreven met haar opgestane landgenoten, die in opstand komen en de geschiedenis herschrijven, en daardoor hoop geven aan Maryam en andere politieke gevangenen

"Met het nieuws van elk protest en elke opstand, en met de vonken van deze opstandige vlam worden de harten van vrouwen wier enige hoop op vrijheid het doorbreken van deze ijzeren poorten is, gevuld met hoop." 

Ook adviseerde zij dappere jonge Iraniërs op straat om bij arrestatie nooit de ondervragers van het regime te vertrouwen. 

"Tegen mijn dochters en zonen, die dapper de straat op gaan ... zeg ik: als je gearresteerd wordt, vertrouw de ondervragers voor geen cent."