Drie jonge mannen ter dood veroordeeld voor deelname aan de protesten in Iran in november 2019

Drie jonge mannen die tijdens de nationale protesten in Iran in november 2019 waren gearresteerd, werden door het Revolutionaire Hof van Teheran ter dood veroordeeld.

Amir Hossein Moradi, Saeed Tamjidi en Mohammad Rajabi werden bovendien veroordeeld tot 38 jaar gevangenisstraf en 222 zweepslagen. Het vonnis was naar de advocaten van de demonstranten, die momenteel in de gevangenis van Groot-Teheran worden vastgehouden, gestuurd. De beschuldigingen omvatten onder andere "deelname aan daden van beschadiging en brandstichting met de bedoeling de Islamitische Republiek Iran te bestrijden".

Mohammad Rajabi is een van de drie jonge mannen die tijdens de protesten in Iran in november 2019 gearresteerd en ter dood veroordeeld werden. Mohammad, 25, was werkzaam bij MDF, maar had gewerkt als adviseur in een makelaarskantoor in Pounak.

Het proces tegen Mohammad Rajabi vond plaats in twee zittingen op 25 en 26 januari, in Afdeling 15 van de Revolutionaire Rechtbank van Teheran, voorgezeten door de beruchte rechter Abolghasem Salavati. Hij werd ter dood veroordeeld, 10 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen. Hij wordt momenteel vastgehouden in de gevangenis van Groot Teheran, ook wel Fashafuyeh-gevangenis genoemd.

Een van de vrienden van Mohammad die anoniem wil blijven, zegt: "Mohammad was opstandig. Hij kon niet onverschillig blijven bij onderdrukking, maar hij was geen saboteur of hooligan. Hij wilde alleen maar vrijheid. Hij had nooit gedacht dat ze zijn leven zouden nemen voor een simpel protest met blote handen."