Drie Soennitische gevangenen werden na 9 jaar veroordeeld

9 juli 2018

Drie soennitische gevangenen werden ter dood resp. tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld, na 9 jaar in onzekerheid verkeerd te hebben.

Ze zitten sinds 2009 in de gevangenis van Uromieh en hun vonnis werd hun op 8 juli meegedeeld. Kamran Sheikheh werd ter dood veroordeeld en Anvar Khezri werd samen met Khosro Besharat veroordeeld tot elk tien jaar gevangenisstraf.

Ze hebben hun doodvonnissen en gevangenisstraffen gekregen nadat ze 9 jaar in onzekerheid over hun lot werden vastgehouden, terwijl ze geen kans gekregen hadden om een advocaat in de arm te nemen, mede waardoor ze zich niet konden verdedigen.

Vermeldenswaard is dat er nog vier andere medegedaagden van deze gevangenen zijn, die nog steeds in onzekerheid verkeren.

Deze gevangenen beweren dat zij tijdens de verhoren zijn gemarteld en geloven dat hun arrestatie en veroordeling is ingegeven door hun geloof en activiteiten, zoals het bijwonen van religieuze bijeenkomsten en het verspreiden van religieuze boeken.

Zij hebben al verschillende keren op verschillende manieren geprotesteerd tegen hun toestand, onder meer door een hongerstaking, en deze situatie heeft hen diep geraakt en voor hen en hun gezinnen ernstige mentale en psychologische problemen veroorzaakt.