Dringende actie: De lichamelijke conditie van de politieke gevangene Mehran Gharabaghi in de Shiban gevangenis van Ahvaz is kritiek

Dringende actie: De lichamelijke conditie van de politieke gevangene Mehran Gharabaghi in de Shiban gevangenis van Ahvaz is kritiek

Dringende oproep tot onmiddellijke actie om het leven van Mehran Gharahbaghi te redden en hem naar een ziekenhuis over te brengen.

Volgens berichten, ontvangen op zaterdag 13 april 2024 in de Shiban gevangenis van Ahvaz, verkeert de politieke gevangene Mehran Gharahbaghi, die aan een hartaandoening lijdt, in kritieke toestand. De gevangenis-autoriteiten weigeren hem echter medisch verlof te verlenen en blokkeren zijn tijdelijke vrijlating en overdracht naar een ziekenhuis of andere medische dienst. Naast zijn acute hartaandoening lijdt Mr. Gharahbaghi ernstig aan een huidziekte genaamd “gale”, veroorzaakt door de gevangenis omstandigheden. Hij heeft ook gezichtsproblemen.

 

De 32-jarige Mehran Gharahbaghi heeft een bachelor in de landbouwkunde en is afkomstig uit een dorp in de Behbahan-streek. Hij werd de eerste keer gearresteerd in 2017 en werd opnieuw aangehouden door veiligheidstroepen van de Revolutionaire Garde op 18 januari 2020, na de protesten van november 2019. Momenteel heeft hij al meer dan 4 jaar gevangen gezeten.

 

In mei 2023, na 3 jaren van onzekerheid, heeft de revolutionaire rechtbank in Mahshahr Mehran Gharahbaghi veroordeeld tot 10 jaar en een maand gevangenschap.

 

Volgens een bron binnen de gevangenis zijn de sanitaire omstandigheden in deze gevangenis afschuwelijk. Het afgelopen jaar kreeg Mehran een ernstige vorm van schurft waaraan hij hevig leed tot het behandeld werd. Hij kreeg echter geen medicatie en behandeling.???

Ondanks meerdere brieven en herhaalde verzoeken van de politieke gevangene Mehran Gharahbaghi tot overplaatsing naar de gevangenis van Behbahan hebben de gerechtelijke autoriteiten zijn overplaatsing geweigerd. Het mislukken van de overplaatsing naar de gevangenis van zijn woonplaats heeft ettelijke problemen voor zijn familie veroorzaakt en legt beperkingen op aan bezoekmogelijkheden.

 

SF heeft opgeroepen tot dringende actie door de United Nations Human Rights Council  betreffende de mensenrechten situatie in Iraanse gevangenissen. Zij vragen de onmiddellijke vrijlating van Mehran Gharahbaghi en zijn overplaatsing naar een ziekenhuis.