Een documentaire over het gebruik van jachtgeweren door het Iraanse regime tegen Iraanse demonstranten

Een documentaire over het gebruik van jachtgeweren door het Iraanse regime tegen Iraanse demonstranten

De staatsveiligheidstroepen en agenten in burger in Iran gebruiken sinds 17 september 2022 openlijk grof geweld tegen demonstranten in de straten van Iran.

De commandant van de Revolutionaire Garde (IRGC) heeft beweerd dat ze alleen niet-dodelijke wapens gebruiken om de protesten in te dammen. Maar bewijs toont extreem geweld tegen het volk en de demonstranten. Het doel is niet om het volk in bedwang te houden, maar helemaal om het te doden. Bij verschillende gelegenheden zijn niet-dodelijke wapens zoals wapenstokken zo radicaal gebruikt dat er demonstranten zijn gedood.

Dit verslag is een kort overzicht van hoe de Iraanse veiligheidstroepen en agenten in burger tegen de demonstranten optraden en hoe sommige van deze burgers werden vermoord.

Een demonstrant wordt geslagen door tientallen oproerpolitieagenten 

In het meest recente geval, dat eind oktober werd onthuld, schoten staatsagenten van dichtbij op een protesterende burger in de wijk Nazi Abad in Teheran. Dit gebeurde nadat een groep oproerpolitie hem had aangevallen en overreden met een motorfiets. De video van deze scène bracht publieke verontwaardiging en afschuw teweeg, en liet geen ruimte voor ontkenning door de Iraanse autoriteiten. Internetgebruikers in Iran hebben de film een ongeretoucheerd beeld van het Iraanse regime genoemd.

Wat in Nazi Abad gebeurde, is een voorbeeld van de gebruikelijke praktijken van Iraanse functionarissen om met demonstranten om te gaan. Gelukkig is het in dit ene geval iemand gelukt om de plaats delict te filmen.

Mensen verbieden protestscènes te filmen

Staatsagenten verhinderen tot elke prijs dat mensen hun misdaden op straat in Iran filmen. Tientallen Iraniërs zijn gestorven omdat ze met hun mobiele telefoon het gewelddadige optreden tegen demonstranten filmden.

Shirin Alizadeh, die het moment van haar eigen dood vastlegde, zat in haar auto een plaats delict te filmen. Op 22 september 2022, in de buurt van de basis van de Abbas Abad Security Forces, in Noord-Iran, werden demonstranten doodgeschoten.

Ze verbleef in het Motel Qu, in de kuststad Abbas Abad, tegenover de basis. Een sluipschutter trof haar dodelijk vanaf het dak van de basis. Shirin stierf op de voorbank van haar auto.

Shirin Alizadeh was 35 jaar oud en moeder van twee kinderen.

Kaliber-12-jachtgeweren kunnen meerdere soorten kogels afvuren: Birdshot, Buckshot en Slug.

Staatstroepen in Iran schieten met jachtgeweren met schrootkogels als alternatief voor echte munitie tegen demonstranten. Dit gebruik van wapens is een daad tegen het internationale recht. Een jachtgeweer wordt niet alleen beschouwd als een dodelijk wapen, maar verwondt onbedoeld iedereen binnen zijn bereik. Kinderen en ouderen zijn allemaal mogelijke doelwitten, zelfs voorbijgangers en mensen die niet deelnemen aan protesten.

 

De jachtgeweren die bij recente protesten door Iraanse veiligheidstroepen zijn gebruikt, zijn meestal Pump-Action M2 en Benelli M2 en M4, alle van kaliber 12.

 

Slug, extra dodelijke kogels

De slugkogels zijn grote lekke kogels die worden afgevuurd door 12-kaliber-jachtgeweren. Deze kogels zijn speciaal ontworpen voor de jacht op grote dieren zoals herten en zwijnen.

De kogels zijn dodelijk, vooral als ze van dichtbij gevoelige lichaamsdelen raken. Delen zoals het hoofd, de nek en de borst. Veel gevaarlijker en dodelijker dan gewone kogels zijn deze slugkogels.

In één geval wendde een jonge vrouw zich tot de Morele Veiligheidspolitie in Karaj om te informeren naar de toestand van haar gedetineerde broer. Zij werd door veiligheidstroepen neergeschoten vanuit de ingang van het gebouw. De vier grote schotwonden op het lichaam van de vrouw stammen van slugkogels die met jachtgeweren op haar werden afgevuurd.

 

  Schotwonden op het lichaam van een vrouw zijn slakkogels die door jachtgeweren op haar zijn afgevuurd.

 

          Een burger geraakt door buckshot

Birdshot

Door een jachtgeweer van dichtbij op iemand af te vuren met Birdshots worden alle kleine kogeltjes in het lichaam van het slachtoffer verspreid. De kogeltjes dringen het menselijk lichaam binnen. De birdshot kan het lichaamsweefsel doen desintegreren en in beide gevallen zal dit tot de dood leiden.

Geweren kunnen 20 tot 80 kogels per keer afvuren. Dit is een jachtgeweer, gebruikt om een zwijn te doden en wordt niet beschouwd als een gewoon jachtgeweer.

Op een foto van een inwoner van Saqqez zijn minstens 187 birdshots te zien die zijn lichaam bedekken. Gezien de wondgrootte meet de birdshot-kogel 38mm. Bij elk schot worden 77 pellets losgelaten. Deze burger werd minstens twee keer beschoten met een semi-automatisch jachtgeweer. De kogels troffen hem allemaal in de rug, wat betekent dat hij probeerde te vluchten, maar toch was hij het doelwit.

 

Bij elk schot komen 77 kogels vrij. Deze burger werd minstens twee keer beschoten met een semi-automatisch jachtgeweer

Foto's geplaatst door het Kurdistan Human Rights Network (KHRN) toonden de CT-scanbeelden van een vrouwelijke demonstrant. Zij raakte ernstig gewond tijdens recente protesten in een van de steden van de provincie Koerdistan. Ze was het doelwit van anti-oproertroepen die op haar hadden geschoten. Het beeld van haar schedel maakt duidelijk dat haar hele hoofd en schedel beschoten werden met pelletkogeltjes.

Rechtstreeks op het hoofd en het gezicht van een burger schieten is ongekend en beangstigend. Dit geval bewijst ten volle dat de staatstroepen schieten met de bedoeling om te doden. Dit is een van de meest schokkende beelden van de volksprotesten in Iran. Deze hoeveelheid kogels in deze afmetingen in iemands lichaam is slechts het resultaat van schieten vanop een afstand van 1 meter.

 

The CT scan images of the skull of a female protester shot in the head by pellet guns

Abolfazl Adinehzadeh sloot zich aan bij de protesten van buiten de Ferdowsi Universiteit van Mashhad op 8 oktober 2022. De staatstroepen sloegen hem met een elektrische schok in zijn nek. Toen hij op de grond viel, schoten ze van 1 meter afstand 24 kogels in zijn maag.

Abolfazl Adinehzadeh overleed een uur later in het ziekenhuis.

 

Abolfazl Adinehzadeh

Kumar Daroftadeh, een 16-jarige tiener uit Piranshahri, stierf op 31 oktober 2022 toen veiligheidstroepen pelletkogels op hem afvuurden.

 

Kumar Daroftadeh

Repressieve overheidstroepen schoten zelfs met pelletkogels op protesterende studenten. Op 26 oktober 2022 werd een student bij de school voor werktuigbouwkunde van de Universiteit van Teheran in Amirabad in het hoofd, de nek en een oog geschoten.

Veiligheidstroepen gebruiken pelletgeweren bij het arresteren van demonstranten

Om een demonstrant, Karim Mohammadi, te arresteren kwamen minstens 20 motorrijders in burger, samen met een auto, naar zijn huis. Ze gingen via de voordeur naar binnen om hem te ontvoeren en hebben hem meegenomen naar een onbekende locatie. Burgers die getuige waren van de arrestatie zeiden dat degenen die wilden ingrijpen om de demonstrant te redden vanop korte afstand werden beschoten met pelletgeweren en zwaar werden geslagen.

Een 12-jarig kind genaamd Amir Abbas Arzhang werd op zaterdag 29 oktober 2022 vanuit een zilveren auto neergeschoten voor de Khedri-school in Karaj. Een oogbol werd kapotgeschoten, en een kogel bleef achter in zijn hoofd, waarbij Amir nog niet bij bewustzijn is.

Ten minste 41 kinderen zijn gedood bij recente protesten in Iran. De meeste van hen werden gedood door scherpe munitie en pelletgeweren. 10 van deze slachtoffers zijn Baluchi-kinderen die werden gedood op de bloedige vrijdag van 30 september 2022 in Zahedan. 7 van de slachtoffers werden in het hart, het hoofd of andere vitale organen getroffen.

B. Kalashnikov en Colt: Gevechtskogels afvuren

De staatsveiligheidstroepen in Iran hebben, ondanks dat ze beweren dat ze geen echte munitie gebruiken, gevechtskogels gebruikt om protesten in grenssteden als Zahedan neer te slaan.

Momen Zandkarimi, die net 18 jaar was geworden, werd op woensdag 2 november 2022 in de schouder geschoten. Hij was met scherp getroffen in Sirous St. in Sanandaj en overleed uren later in het Tohid-ziekenhuis van Sanandaj. Momen was zwaar gewond en stierf door hevige bloedingen.

Op 8 oktober 2022 werd in de 6e Bahman St. in Sanandaj een jongeman doodgeschoten die in een auto toeterde.

Agenten in burger schoten de bestuurder, Yahya Rahimi, van een halve meter afstand in het hoofd. Yahya werd gedood door een gevechtskogel. De schrijnende dood van de 31-jarige werd op sociale media geplaatst. De scènes tonen bloedspetters in zijn auto en Yahya's gezicht dat uiteengereten is. Deze jongeman had niet deelgenomen aan de protesten en toeterde alleen ter ondersteuning van de demonstranten.

Tijdens de protesten in Sistan en Baluchistan werden demonstranten beschoten met scherpe munitie. Alleen al op de eerste bloedige vrijdag, 30 september 2022, werden 91 burgers gedood. Staatsagenten schoten demonstranten meedogenloos in het hoofd en de borst.

Op vrijdag, 28 oktober 2022, schoten de criminele strijdkrachten van het regime op demonstranten in de stad Dezap, Zahedan. Ten minste 3 kinderen onder de 18 jaar werden doodgeschoten. Een 12-jarige jongen werd gedood door een gevechtskogel in zijn hoofd.

Op vrijdag, 4 november 2022, gingen demonstranten de straat op in Zahedan, Saravan en Khash. Zij scandeerden slogans tegen het regime als geheel. Repressieve agenten van de staat openden het vuur op de demonstranten. De situatie in Khash was kritiek. Tegen middernacht waren er in Khash minstens 20 doden en 60 gewonden.

Omsingeling van gewonde demonstranten tot deze sterven

Het Iraanse volk komt alleen de straat op om te protesteren, maar veiligheidstroepen beschieten hen met scherp. Een van de troepen staat om de neergeschoten demonstrant heen en schiet op iedereen die hem komt redden. Uiteindelijk sterft de gewonde demonstrant aan een bloeding. Dit is een routine die elke dag wordt herhaald in Iran en tientallen demonstranten worden op deze manier vermoord.

Erfan Zamani werd op 3 november 2022 in Lahijan neergeschoten en gewond door een gevechtskogel. Veiligheidstroepen beletten anderen om hem te helpen en stonden om hem heen tot hij stierf door bloedverlies.

 

Erfan Zamani

Op 21 september 2022 vuurden veiligheidstroepen van dichtbij 3 schoten af in het hart van Behnam Layeqpour. Hij valt met zijn gezicht voorover op de grond, maar dit was nog niet genoeg voor de staatstroepen. De bewaker die Behnam neerschoot kwam van zijn motor en ging naast Behnam staan met een pistool in zijn hand. Hij liet niemand in de buurt van Behnam komen en stond daar te kijken hoe hij stierf. Behnam's vrienden die hem probeerden te helpen, werden met wapenstokken verdreven.

 

Behnam Layeqpour

Sasan Ghorbani, 31 jaar, werd op 21 september 2022 doodgeschoten in Rezvanshahr. Hij hielp een demonstrant die gewond was geraakt door een luchtbuks. Sasan werd neergeschoten door een gevechtskogel en stierf binnen enkele uren.

De broer van Sasan zei dat in plaats van de gewonde demonstrant en zijn broer naar het ziekenhuis te brengen, ze naar een politiebureau werden gebracht en geslagen. "Mijn broer lag op de grond te bloeden en ze bleven me slaan. Ik bracht mijn broer in een auto naar het Rezvanshahr-ziekenhuis. 2 agenten van de gouverneur kwamen naar het ziekenhuis en spraken met het ziekenhuispersoneel. Ze gaven mijn broer niet het bloed dat hij nodig had, en mijn broer stierf. Als ze hem bloed hadden gegeven, had mijn broer het overleefd." Mohammad Javad Zahedi, 20, uit Sari, is in het hoofd, de nek en de rug geschoten. Hij werd met scherp beschoten op 21 september 2022. Mensen die zich haastten om hem te redden worden tegengehouden.

 

 Sasan Ghorbani

Wat moet de internationale gemeenschap doen?

Volgens het internationale recht staat de definitie van "het voornemen hebben om te doden" gelijk aan moord zelf! Wat telt voor de rechtbank en de jury is het motief voor de moord, niet de moord zelf. Bijgevolg wordt een gewapende huurling die de straat opgaat en niet rechtstreeks verantwoordelijk is voor het neerschieten van een demonstrant, beschouwd als een misdadiger, omdat hij de intentie had een burger te doden. Die intentie is voldoende om van de daad een misdrijf van doodslag met voorbedachten rade te maken, en om een massamoord te voorkomen, moet deze misdadiger worden gearresteerd.

De internationale gemeenschap mag de dodelijke repressie en het doden van ongewapende demonstranten niet tolereren.

Iran Human Rights Monitor dringt er bij de Verenigde Naties, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, de Mensenrechtenraad en de Speciale Rapporteur voor de Mensenrechten in Iran, en alle mensenrechtenorganisaties op aan om onmiddellijk actie te ondernemen. Zij moeten een onderzoeksmissie naar Iran sturen om de illegale acties van Iran en het doden van onschuldige en ongewapende demonstranten door de autoriteiten te onderzoeken.