Een maand na zijn arrestatie, Mensenrechtenactivist blijft in het voorgeborchte van de hel

Een maand na de arrestatie van een activist voor lerarenrechten hebben de Iraanse autoriteiten zijn voorlopige hechtenis verlengd.

Een lid van de lerarenvereniging van Teheran, Jafar Ebrahimi, werd op 26 december gearresteerd tijdens het bijwonen van een herdenkingsceremonie voor de slachtoffers van de novemberprotesten.

Hij wordt vastgehouden in eenzame opsluiting in Afdeling 8 van de Rajaei Shahr-gevangenis, die door de IRGC wordt gecontroleerd.

De staatsveiligheidsdiensten hebben op 21 januari zijn huis overvallen, het doorzocht en de mobiele telefoon van zijn vrouw in beslag genomen.

Families van slachtoffers, activisten en demonstranten hadden 26 december, die samenviel met de 40e verjaardag van de moord op Pouya Bakhtiari, een jonge demonstrant die op 16 november in het hoofd werd geschoten, en van de moord op vele anderen die in het hele land werden gedood, uitgeroepen tot een dag om de slachtoffers van de novemberprotesten in heel Iran te herdenken.

Jafar Ebrahimi werd die dag gearresteerd tijdens een bezoek aan de begraafplaats van Beheshe Sakineh in de stad Karaj, ten westen van de hoofdstad, ter nagedachtenis aan de in november gedode demonstranten.

Samen met Ebrahimi werden verschillende anderen gearresteerd, waaronder enkele familieleden van gedode demonstranten die de herdenking bijwoonden. In sommige berichten wordt gesuggereerd dat ten minste 30 mensen op diezelfde dag op de begraafplaats zijn gearresteerd, maar er zijn geen nauwkeurige berichten over de namen en aantallen van de gedetineerden.

Er is op dit moment geen informatie beschikbaar over de aanklacht tegen Jafar Ebrahimi.

Het is opmerkelijk dat de lerarenvereniging van Teheran op 5 januari een verklaring heeft uitgegeven waarin zij protesteert tegen de arrestatie van Jafar Ebrahimi en zijn vrijlating eist.