Eenenzeventig Politieke en Gewetensbezwaarde Gevangenen Gaan Door Met Hongerstaking in de Orumiyeh Gevangenis

71 politieke en gewetensbezwaarde gevangenen die vastzitten in de afdelingen 12 en 13 van de Centrale Gevangenis van Orumiyeh zijn voor de tweede achtereenvolgende dag in hongerstaking uit protest tegen het feit, dat enkele  politieke gevangenen door gevangenisautoriteiten en door gevangenen die vastzitten voor ernstige misdaden in elkaar geslagen worden en bovendien wordt zowel gewetensbezwaarde als politieke gevangenen het recht op verlof onthouden. De familie van een aantal politieke en gewetensbezwaarde gevangenen in de Orumiyeh Gevangenis hebben tegen het Koerdische Netwerk voor Mensenrechten (KHRN) verteld, dat deze gevangenen door zijn gegaan met hun hongerstaking waaraan ze gisteren zijn begonnen uit protest tegen het in elkaar slaan en het weigeren van het recht op verlof.

Volgens de families van enkele van deze gevangenen zijn drie politieke gevangenen,

Kamal Hassan Ramadan, Ahmad Tamoi en Turaj Esmaili geheten, die op 15 oktober in elkaar waren geslagen, op dinsdagochtend 17 oktober 2018 overgebracht naar het Orumiyeh Forensisch Medisch Bureau en de Forensische Medisch specialisten hebben geadviseerd, dat de drie mannen onderzocht zouden moeten worden door een specialist voor diagnose van verwondingen.

De Inspecteur Generaal van de Centrale Gevangenis van Orumiyeh, die afdeling 12 (waar de politieke gevangenen worden vastgehouden) heeft bezocht, bevestigde dat beide partijen een klacht hadden ingediend. Volgens deze klachten wordt een aantal gevangenisbewaarders en gewetensbezwaarde gevangenen ervan beschuldigd opzettelijk drie politieke gevangenen te hebben aangevallen, terwijl de gevangenisstaf een aantal politieke gevangenen heeft beschuldigd van godslastering. 

Families van een aantal van deze gevangenen herhaalden, dat, iedere keer als de politieke gevangenen in elkaar zijn geslagen, de gevangenisautoriteiten de politieke gevangenen ongegrond hebben beschuldigd met de bedoeling hun eigen acties te rechtvaardigen. Met als gevolg, dat er over de klachten die de politieke gevangenen indienden uitspraak door het gerechtshof volgde zonder enig nader onderzoek.

Hierbij moet worden aangetekend, dat de andere twee politieke gevangenen, bekend onder de namen Kamran Darwishi en Hamid Ahmadi die gewond raakten door de gevangenisautoriteiten, zijn overgebracht naar cellen voor eenzame opsluiting en zij zijn nog steeds niet teruggekeerd naar de afdeling.

(17 oktober 2018)