Elf vrouwen in de gevangenis in dodencel in de Qarchak Gevangenis

2 november 2018 

STFA 

Elf vrouwen in de gevangenis in de dodencel zitten vast in de Qarchak Gevangenis van Varamin onder onmenselijke omstandigheden. 

De namen van de elf vrouwen die in de Qarchak gevangenis in de dodencel zitten en de duur van hun detentie zie je hieronder: 

1.Azem Maleiki, 8 jaar, beschuldigd van moord op haar zwager en aangetrouwde neef;

2Narjes Tabaii, 3 jaar, beschuldigd van moord op de tweede vrouw van haar man;

3.Fereshteh Shirazi, 5 jaar, beschuldigd van moord op schoonmoeder (zuster van Assadollah Lajevardi, berucht als de Slager van de Evin Gevangenis);

4.Tahereh Noori, 12 jaar, beschuldigd van moord op haar echtgenoot;

5.Roya Amirian, 14 jaar, beschuldigd van moord op een man die haar op straatlastigviel;

6.Mahtab Shafii, 3 jaar, beschuldigd van moord op haar echtgenoot en schoonmoeder;

7.Mahboubeh Rasouli, 7 jaar, beschuldigd van moord op schoonmoeder;

8.Mahnaz Agahi, 7 jaar, beschuldigd van moord op haar echtgenoot; 

9.Soghra Eftekhari, 10 jaar, beschuldigd van moord tijdens een conflict;

10.Eshrat Nazari, 6 jaar, beschuldigd van moord op haar echtgenoot;

11.Samira Sabziyan.


Uit de lijst met aanklachten kun je afleiden dat de meeste van deze vrouwen slachtoffer waren van geweld en pesterijen. Hoogstwaarschijnlijk hebben zij deze moorden gepleegd uit zelfverdediging. Onder de wetten van het moellah regime moet de vrouw en het slachtoffer dat zich verdedigd heeft, gerechtelijk onderzoek en vergelding het hoofd bieden.

Het lot van deze elf vrouwen in de dodencel vormt een goed voorbeeld dat de aandacht van internationale mensenrechtenorganisaties opeist voor de Iraanse rechterlijke macht, voor de omstandigheden in de gevangenissen en voor de noodzaak om de doodsstraf af te schaffen.

Onmenselijke omstandigheden in Qarchak

De Qarchak gevangenis in Varamin, gelegen in het westelijk deel van Teheran, was voorheen een kippenboerderij. Nu is het een gevangenis voor vrouwen die veroordeeld zijn voor gewone overtredingen.

Als je kijkt naar de gezondheidsvoorzieningen en de toegankelijkheid voor de gevangenen tot passende behandeling, zie je dat de Qarchak Gevangenis één van de slechtste gevangenissen in Iran is. Zo is er in deze gevangenis geen drinkwater.

Ongeveer 1.000 vrouwen hebben alleen al in de afgelopen maand in Qarchak vastgezeten. Men past een nieuwe routine toe: degenen die op politieke gronden gearresteerd zijn, worden eerst naar deze gevangenis overgebracht totdat hun straffen afgelopen zijn.

Vrouwen die naar de Qarchak Gevangenis zijn overgeplaatst nadat zij bij demonstraties waren gearresteerd, hebben verslag uitgebracht over de toestand in de gevangenis. Zij zeiden, dat de gevangenisstaf en de bewakers de vrouwen die gearresteerd zijn voor gewone vergrijpen seksueel misbruiken. En wel zo ernstig, dat sommigen hun verstand verliezen.

In enkele gevallen worden politieke gevangenen verbannen naar deze gevangenis als straf. Het laatste geval was dat van Atena Daemi and Golrokh Iraee. Het gevangenisbestuur was gedwongen een stapje terug te doen [prison authorities were forced to back down] en ze terug te sturen naar de Evin Gevangenis nadat zij 81 dagen lang in hongerstaking hunger strike waren gegaan.