EU-Parlement veroordeelt de onderdrukking van vrouwen in Iran

20 september 2019

Het Europees Parlement heeft op donderdag 19 september een resolutie aangenomen waarin het de mensenrechtensituatie in de Islamitische Republiek Teheran veroordeelt en Teheran oproept een einde te maken aan de "onderdrukking van vrouwen" in Iran.

De resolutie werd aangenomen met 608 stemmen voor en 7 stemmen tegen, bij 46 onthoudingen.

De resolutie van het Europees Parlement "veroordeelt in de krachtigste bewoordingen de voortdurende onderdrukking van vrouwen door te protesteren tegen de sluierverplichting en aan te dringen op de uitoefening van hun recht op vrijheid van meningsuiting, vereniging en vreedzame vergadering; het roept de Iraanse regering op om de vrijheid van de Iraanse vrouwen om hun eigen kledingcode te kiezen, te eerbiedigen".

Bovendien eisten de leden van het Europees Parlement (EP-leden) van alle EU-landen met een diplomatieke aanwezigheid in Iran dat zij alle diplomatieke instrumenten waarover zij beschikken, zouden inzetten om mensenrechtenverdedigers ter plaatse te steunen en te beschermen.

De resolutie roept de Iraanse autoriteiten op om alle willekeurig gevangengenomen vrouwenrechtenverdedigers die protesteren tegen de verplichte invoering van de hijab, alsmede alle andere mensenrechtenverdedigers die gevangen zitten en veroordeeld zijn omdat zij eenvoudigweg hun recht op vrijheid van meningsuiting, vereniging en vreedzame vergadering hebben uitgeoefend, onvoorwaardelijk vrij te laten.

Volgens de resolutie zitten momenteel ten minste acht journalisten in Iran in hechtenis en zijn velen van hen systematisch doelwit geweest van de autoriteiten door middel van strafrechtelijk onderzoek, bevriezing van tegoeden, willekeurige arrestatie en toezicht, waaronder voor de Perzische dienst van de BBC werkzame journalisten. Verder verwezen de leden van het Europees Parlement naar een recent rapport over de mensenrechten in Iran, waarin wordt opgemerkt dat in 2018 het op een na hoogste aantal mensen ter wereld in Iran is terechtgesteld.

De resolutie, die bij handopsteking is aangenomen, herhaalt de oproep van het Europees Parlement aan de regering van Iran om de mensenrechtenadvocate en Sacharovprijs-winnares Nasrin Sotoudeh, die door een islamitische revolutionaire rechtbank tot 38 jaar gevangenisstraf en 148 zweepslagen is veroordeeld, onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

In de resolutie van het Europees Parlement wordt tevens aangedrongen op onmiddellijke vrijlating van alle personen met een dubbele nationaliteit (van een EU-land en Iran), waaronder Nazanin Zaghari-Ratcliffe.

De resolutie van het Europees Parlement prees en steunde ook de Iraanse vrouwelijke verdedigers van de mensenrechten, die, ondanks alle moeilijkheden en persoonlijke gevolgen waarmee zij worden geconfronteerd, blijven opkomen voor hun zaak.