Expert voorspelt 'Nieuwe Golf' van Iraanse emigranten Gezien de actuele economische situatie in Iran zou er een nieuwe emigratiegolf kunnen ontstaan, zoals een bevolkingsdeskundige heeft gesuggereerd.

Sprekend met het door de staat geleide Iran Labor News Agency (ILNA), heeft een lid van de Population Studies Institution (PSI), Bahram Salavati, gezegd dat de huidige economische situatie in Iran mensen zou kunnen aanmoedigen om te emigreren en zelfs voormalige emigranten zou kunnen aansporen om het land opnieuw te verlaten.

Hij gaf echter toe dat er geen specifieke informatie beschikbaar is over de nieuwe migratiegolf en dat de details daarvan nog onduidelijk zijn.

Hoewel de nieuwe Amerikaanse sancties tegen de Islamitische Republiek nog niet ten uitvoer zijn gelegd, vertoont de Iraanse economie nu al tekenen van ongekende schommelingen op de valutamarkt, die worden geaccentueerd door de omhoogschietende prijzen van goud en levensmiddelen, terwijl de nationale munt, de rial, zijn waarde ten opzichte van de dollar aanzienlijk verliest.

Bovendien hebben een tekort aan water en frequente stroomonderbrekingen in de afgelopen maanden de publieke ontevredenheid over de prestaties van de autoriteiten vergroot.

De mensen zijn ook zeer ongelukkig dat slechts een van de tientallen kredietinstellingen die van duizenden deposanten geld hebben verloren, strafrechtelijk werd vervolgd.

Verwijzend naar onderzoek naar "de bereidheid om te emigreren", uitgevoerd door Gallup, merkte Salavati op dat bijna 1,8 miljoen Iraniërs de neiging hadden om te emigreren in 2015.

Volgens Salavati is 20 procent van de Iraanse afgestudeerden momenteel werkloos, terwijl er 51.600 Iraniërs in verschillende landen over de hele wereld studeren.

"Het is een ernstig probleem dat de Iraanse jeugd universiteiten in de VS en Canada voor die in India en de Filippijnen verruilt," zei hij.

Ondertussen hebben veel jonge Iraanse deskundigen die zijn teruggekeerd om hun land te dienen, onvoorspelbare gevolgen ondervonden, waaronder gevangenisstraf.

Onlangs keerde de 36-jarige Iraanse wetenschapper en milieuspecialist Kaveh Madani terug om te fungeren als plaatsvervangend hoofd van het Iraanse Ministerie van Milieu (DoE). Madani, bekend als het "symbool van de terugkeer van expats" naar Iran tijdens het tweede presidentschap van Hassan Rouhani, werd gearresteerd en ondervraagd in die mate dat hij gedwongen werd het land opnieuw te verlaten.

De ervaring van de wetenschapper is een voorbeeld van hoe een inefficiënte, corrupte en ondoorzichtige maffia-achtige managementklasse een krachtige afschrikkende kracht wordt die jonge mannen en vrouwen met een hoge motivatie om hun land te dienen ervan weerhoudt om deel te nemen aan de Iraanse samenleving, zeggen analisten. ( Staatspersbureau ISNA - 22 juli 2018 - Radio Farda - 24 juli 2018)