Fanatieke groep dreigt met vergiftiging van middelbare-schoolmeisjes in Iran

Fanatieke groep dreigt met vergiftiging van middelbare-schoolmeisjes in Iran

Een groep extremisten in Qom heeft dreigbrieven verspreid waarin staat dat onderwijs aan meisjes verboden is en waarin wordt gezworen dat de vergiftiging van middelbare-schoolmeisjes zal worden verspreid over scholen in heel Iran.

Dit komt nadat sinds december meer dan 400 studenten, meestal middelbare-schoolmeisjes, zijn behandeld voor vergiftigingsverschijnselen. Ondanks de vaststelling door medisch personeel dat een microbieel gas de vergiftiging heeft veroorzaakt, hebben de inlichtingendiensten de kwestie doodgezwegen.

Er zijn recentelijk incidenten geweest van vergiftiging van de luchtwegen in Teheran. De voortdurende vergiftiging van middelbare-schoolmeisjes in Qom leidde tot protesten van families die een transparant onderzoek eisten.

Extremistische groepering eist verantwoordelijkheid op voor de vergiftiging van middelbare scholieren in Qom

Op 18 februari heeft een groep extremisten in Qom, bekend als Fadayeen-e Velayat (suïcidale aanhangers van Khamenei), folders verspreid waarin wordt verklaard dat het verboden is voor meisjes om te studeren en dat hun opleiding neerkomt op het voeren van oorlog tegen de 12e sjiitische imam. De groep heeft gedreigd de vergiftiging van meisjes over heel Iran te verspreiden als de meisjesscholen niet worden gesloten. Fadayeen-e Velayat heeft eerder aanslagen gepleegd op bevel van Mojtaba Khamenei, de zoon van de opperste leider van de mullahs.

De vergiftiging van middelbare-schoolmeisjes in Qom begon in december

De vergiftiging van middelbare schoolmeisjes in Qom begon in december. Sindsdien zijn meer dan 400 studenten behandeld voor symptomen als misselijkheid, hoofdpijn, hoesten, ademhalingsmoeilijkheden en hartkloppingen. De meeste getroffen studenten zijn middelbare-schoolmeisjes uit Qom.

Op zondag 19 februari 2023 werden nog eens 11 studenten van een middelbare school in Qom in het ziekenhuis opgenomen vanwege ademhalingssymptomen en misselijkheid.

Medisch personeel werd het zwijgen opgelegd door inlichtingendiensten.

Medisch personeel dat de vergiftigde studenten in Qom behandelde, heeft het type vergiftiging geïdentificeerd als veroorzaakt door een microbieel gas. De kwestie werd echter het zwijgen opgelegd nadat twee inlichtingendiensten tussenbeide waren gekomen. In het Vali-Asr- ziekenhuis in Qom, waar enkele van de vergiftigde studenten worden behandeld, zijn leden van de IRGC-inlichtingendienst aanwezig, naar een bron aan RFE/RL (Radio Farda) meldde. De bron beweerde ook dat de inlichtingendienst de resultaten van de bloedtesten van de kinderen naar hun eigen laboratorium brengt, en dat het personeel niet weet wat er gebeurt.

Vergiftiging van middelbare-schoolmeisjes in Teheran

Ongeveer 30 studenten van een van de middelbare scholen voor meisjes in Teheran hebben ademhalingsvergiftiging opgelopen en zijn op dinsdag 14 februari 2023 naar het ziekenhuis gegaan. (De staatskrant Hamshahri - 14 februari 2023)

Volgens de leerlingen van de middelbare meisjesschool in het Monirieh-district van Teheran "hing er rond 9 uur een speciale geur in de klas, de hele klas stikte bijna. We gingen allemaal naar buiten. Beetje bij beetje kwamen de leerlingen ook  uit de rest van de klassen naar buiten. De geur, die overal in het gebouw hing,  leek op pepperspray of traangas, waarbij sommige leerlingen brandende ogen hadden."

In een ander bericht van dezelfde school stond: "Vandaag in de school voelde iedereen zich slecht nadat er gas was losgelaten. Velen vielen flauw, maar de schoolagenten wilden de leerlingen terug naar de klas dwingen! De politie kwam eerder dan de ambulances."

Fanatieke groep dreigt met vergiftiging van middelbare-schoolmeisjes in Iran

Families protesteerden voor het kantoor van de gouverneur in Qom.

Families protesteren.

Op 14 februari protesteerden families van de getroffen studenten bij het kantoor van de gouverneur in Qom, waarbij ze de autoriteiten verweten dat ze er niet in slaagden de oorzaak van de vergiftigingen te achterhalen. Ze riepen de autoriteiten ook op de veiligheid van hun kinderen te garanderen en online lessen te organiseren.

"We willen geen onveilige scholen," scandeerden ze en eisten een transparant onderzoek.