folders uitgedeeld ter ondersteuning van twee gevangen studenten bij de 15e Internationale Olympiade Astronomie en Astrofysica

15e Internationale Olympiade Astronomie en Astrofysica in Georgië

 

Op de 15e Internationale Olympiade Astronomie en Astrofysica in Georgië - 21 augustus 2022 - hebben verschillende Georgische mensenrechtenverdedigers folders uitgedeeld ter ondersteuning van twee elitestudenten die door het Iraanse regime gevangen zijn gezet.
Ali Younesi, student computertechniek aan de Sharif University of Technology, en Amir Hossein Moradi, student natuurkunde aan de universiteit.
Toen hij op de middelbare school zat, won Ali Younesi zilver en goud op de Nationale Astronomie Olympiade in respectievelijk 2016 en 2017. In zijn laatste jaar van de middelbare school won hij de gouden medaille met het Iraanse nationale team op de Wereld Astronomie Olympiade van 2018 in China. Amir Hossein Moradi won ook zilver op de 2017 Iraanse Astronomie Olympiade.


Op 2020 april werden zij zonder wettelijke dagvaarding gearresteerd.

De folders die onder de deelnemers aan de Olympiade van dit jaar werden verspreid, veroordeelden de arrestatie en marteling van deze twee elitestudenten en eisten hun vrijlating.
In de folders stond ook informatie over hun arrestatiedatum, de toestand waarin zij verkeerden toen zij in eenzame opsluiting werden gehouden en de wrede martelingen die zij gedurende de drie jaar van detentie hebben ondergaan.


De Internationale Olympiade Astronomie en Astrofysica zou dit jaar in Oekraïne worden gehouden, maar als gevolg van de Russische aanval op Oekraïne werd deze wedstrijd verplaatst naar de Internationale Universiteit van Kutaisi in Georgië. Deze Olympiade werd gehouden gedurende één week vanaf 14 augustus 2022. Aan de Internationale Olympiade van dit jaar namen 250 deelnemers uit 46 landen deel.