Gearresteerde moeders van slachtoffers van de protesten van november 2019 bestempeld als 'relschoppers'

Als reactie op de zich uitbreidende volksprotesten in Iran komt het klerikale regime met een golf van arrestaties in Teheran en andere steden.

Zestig manschappen van de veiligheidstroepen arresteerden de moeders van de slachtoffers van de protesten van november 2019, Mahboubeh Ramezani, Sakineh Ahmadi en Rahimeh Yousefzadeh, in de woning van deze laatste in Teheran.

Ook gearresteerd werd Somayyeh Jafarpanah, de zus van Mohsen Jafarpanah, een verder slachtoffer van de protesten van november 2019.

Uren na de arrestatie van de moeders van slachtoffers van de protesten van november 2019 en verschillende andere familieleden van de slachtoffers, omschreef het aan de IRGC gelieerde, door de staat gerunde Fars News Agency de dappere moeders als "relschoppers". Fars schreef: "De arrestanten hadden contacten met een element dat banden heeft met buitenlandse spionagediensten onder het mom van het zoeken naar gerechtigheid. Ze ontvingen geld van een buitenlandse financiële organisatie om oproer en onveiligheid in het land te creëren." (Het door de staat gerunde Fars News Agency - 11 juli 2022)

De namen van de gearresteerde moeders zijn als volgt:

Sakineh Ahmadi, moeder van Ebrahim Ketabdar, 30, die op 16 november 2019 in Karaj gedood werd. Rahimeh Yousefzadeh, moeder van Navid Behboodi, 23, die in de stad Qods op 17 november 2019 gedood werd.

Mahboubeh Ramezani, moeder van Pejman Gholipour, 18, die op 17 november 2019 door veiligheidstroepen in Teheran neergeschoten werd.

Somayyeh Jafarpanah, de zus van Mohsen Jafarpanah, die 29 jaar oud was en een jong zoontje had. Hij werd op 17 november 2019 doodgeschoten door veiligheidstroepen.

Onbevestigde berichten wijzen erop dat Talat Meshki, moeder van Mohsen Jafarpanah, Iran Allahyari, moeder van Mehrded Moinfar, en Zeinab Mohammadi, moeder van Mohammad Taheri, ook onder de gearresteerden zijn.

Moeders van slachtoffers van de protesten van november 2019 eisen gerechtigheid

In haar toespraak tot de leiders van het regime vorig jaar op de verjaardag van de protesten van november 2019, verklaarde mevrouw Ramezani: "De moeders van de slachtoffers van november 2019 zullen jullie nachtmerrie worden. Elke moeder zal jullie doen beven van kop tot teen. De moeders van de slachtoffers van de protesten van november 2019 streven naar de omverwerping van uw regime Wij zullen wraak nemen."

De moeders van slachtoffers van de opstand van november 2019 die gerechtigheid zoeken voor hun kinderen hebben een motto; "wij zullen niet vergeven noch vergeten."

Hun rechtvaardigheidsbeweging streeft naar de vervolging van alle daders en meesterbreinen van het bloedige neerslaan van de protesten van november 2019 wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Het steunen van de moeders van slachtoffers van de protesten van november 2019 is een nationale en humanitaire plicht.

Stichting van de Familieleden veroordeelt de recente aanvallen en arrestaties van de moeders van slachtoffers van de protesten van november 2019 met klem en roept Iraniërs, met name vrouwen en jongeren, op om te protesteren tegen de repressieve maatregelen van het regime.

Wij herhalen de noodzaak om een internationale onderzoeksdelegatie te sturen om de gevangenissen van Iran te bezoeken en met de gevangenen te praten, met name de politieke gevangenen.