Gedetineerde Derwishen zonder rechtsbijstand; een Dervish bedreigd met verkachting van zijn vrouw

Een in Australië woonachtige Derwish-activist vertelde de BBC-Farsi-dienst dat acht Derwishen vastgehouden worden in het Teheraanse Misdaadonderzoekscentrum.

Farhad Nouri vertelde dat de Derwishen tot bekentenissen gedwongen werden en dat hun de meest fundamentele rechten ontzegd werden.

Volgens het relaas van deze activist dreigde vorige week een agent één van de Derwishen ermee dat ze, indien hij niet zou meewerken, “zijn vrouw in zijn bijzijn zouden verkrachten”. Tot op heden werd de dood van minstens één Dervish, die door de politie was vastgezet, bevestigd. De familie van Mohammad Raji verklaarde dat hij gestorven was ten gevolge van afranselingen gedurende de verhoren op een politiebureau, maar de Teheraanse openbare aanklager heeft ontkend dat hij tijdens verhoren gestorven was … Volgens de verklaringen van Nouri bevinden zich bijna 350 personen van de in totaal 370 bij de botsingen met de politie in de Pasdaranstraat gearresteerden in de Grote Teheraanse Gevangenis en 11 vrouwen in  de Qarchak-Gevangenis in Varamin. Hun arrestatie is intussen voor de tweede keer met een maand verlengd. Vrijlatingen op borgsom voor een aantal gedetineerden werden wel aangekondigd, maar deze “vrijlatingen konden nog niet doorgevoerd worden onder verschillende uitvluchten als een vakantieperiode”. De activist voegde er ook nog aan toe dat de gedetineerden geen advocaten mochten benaderen. (BBC  – 28 maart 2018)