Gemartelde gevangene vastgehouden na de protesten om Covid-19

De familie van de gewetensgevangene Ali Mojadam heeft niets meer van hem gehoord sinds hij op 23 april in hongerstaking is gegaan in de Sheiban-gevangenis in Ahvaz, provincie Khuzestan.

Ali Mojadam zit in eenzame opsluiting in sectie 5, nadat hij zich bij de gevangenisprotesten had aangesloten omdat de autoriteiten zich niets aantrokken van de protesten rond Covid-19 in de gevangenis.

De 38-jarige gewetensbezwaarde gevangene is regelmatig contact met zijn familie en advocaat ontzegd.

Volgens een bron die dicht bij de familie staat, heeft Ali Mojadam sinds 23 april niet meer kunnen telefoneren of bezoek ontvangen. Zijn familie maakt zich zorgen over zijn toestand en verkeert in het onzekere omtrent zijn lot.

Honderden gevangenen in de Sheiban-gevangenis hebben op 31 maart geprotesteerd uit vrees voor het coronavirus (Covid-19), wegens het tekort aan sanitaire producten, de inadequate tests, ontbrekende preventieve en behandelingsmaatregelen en de weigering van de autoriteiten om verlof toe te staan.


Tijdens het daaropvolgende optreden van de gevangenisbewakers zijn verschillende gevangenen gedood, en anderen gewond geraakt.

Ali Mojadam behoorde tot de gewonden. Hij werd na de protesten naar een onbekende locatie overgebracht en enkele dagen later naar sectie 5 van de gevangenis teruggestuurd. Bronnen zeggen dat hij in die tijd werd gemarteld.

Gevangenen die in sectie 5 worden vastgehouden hebben hun familie verteld dat de meeste gevangenen in hun sectie gewond zijn en nieuwe strafrechtelijke aanklachten krijgen voor de gevangenisprotesten.

Sectie 5 van de Sheiban-gevangenis herbergt naar schatting meer dan 150 politieke gevangenen, inclusief gewetensbezwaarden.

Sinds 31 maart hebben de gevangenis- en inlichtingendiensten het familiebezoek in de gevangenis opgeschort en mogen de gevangenen slechts één minuut per dag hun familie bellen.

In een brief aan de opperrechter van het Iraanse regime, Ebrahim Raisi, schreef Amnesty International: "Een aantal Ahwazi-Arabische gevangenen in de Sheiban-gevangenis, provincie Khuzestan, hebben medische zorg nodig voor verwondingen die zijn veroorzaakt door mishandelingen en metaalkorrels die op 31 maart door de veiligheidstroepen zijn afgevuurd tijdens de protesten tegen de verspreiding van Covid-19 in de gevangenis. Drie gevangenen, Hossein Silawi, Ali Khasraji en Naser Khafaji, zijn nog steeds, na met geweld afgevoerd te zijn, onvindbaar.

Amnesty International zei dat ten minste zeven anderen in één cel zijn gepropt voor eenzame opsluiting en in hongerstaking zijn.

De families van een aantal gevangenen verzamelden zich op 9 mei buiten de Sheiban-gevangenis in de olierijke stad Ahvaz om nieuws te eisen over het lot van hun geliefden.