gen van wreedheden van het regime melden schrijnende verhalen in het Aban-tribunaal

aban tribunal

4 februari markeerde het begin van de tweede ronde van hoorzittingen in het Aban-tribunaal, een in Londen gevestigde inofficiële rechtbank die getuigenissen hoort van wreedheden begaan door Iraanse veiligheidstroepen tijdens de protesten in november 2019. De getuigen, onder wie demonstranten, families van vermoorde burgers, ziekenhuispersoneel, voormalige gevangenen en zelfs veiligheids- en gevangenisautoriteiten, geven een schrijnend verslag van hoe het Iraanse regime de grootste nationale opstand sinds de revolutie van 1979 bruut heeft onderdrukt.

 

In een tijdsbestek van enkele dagen hebben veiligheidstroepen van het regime meer dan 1.500 burgers doodgeschoten, duizenden verwond en nog veel meer gearresteerd.  Een van de getuigen die voor het Aban-tribunaal getuigde en wiens zus door de veiligheidstroepen werd vermoord, zei: "Mijn zus ging naar de apotheek om medicijnen voor haar dochter te kopen. Op de terugweg naar huis zag ze een jongeman die was neergeschoten. Ze ging de jongeman helpen en maakte haar sjaal los om zijn gewonde been te verbinden. Toen ze zijn been aan het zwachtelen was, werd ze van achteren neergeschoten. Een lid van de Basij, die op mensen aan het schieten was, schoot zowel mijn zus als de gewonde man neer, wat hen beiden onmiddellijk doodde.

 

"Een getuige zei dat nadat zij was neergeschoten, veiligheidstroepen haar en de man met veiligheidsbussen meenamen. De man van mijn zus en haar huisbaas belden haar maar niemand nam de telefoon op. Na verschillende pogingen nam een man de telefoon op en legde aan de man van mijn zus uit dat de eigenaar van de telefoon een dame was, zij was de voet van een gewonde jongere aan het verbinden. Nadat ze was neergeschoten, namen ze de jongedame mee in een bus en brachten haar weg.

 

"Haar telefoon is nooit teruggevonden. Blijkbaar is de man die haar telefoon had teruggevonden en hem terug wilde geven, ook neergeschoten en gearresteerd.

 

"Mijn broer, zwager en moeder wilden haar lichaam uit het ziekenhuis halen. Maar ze kregen te horen dat het lichaam naar het kantoor van de lijkschouwer in Bagher Abad, Behesht-e Zahra, was gestuurd. Mijn broer ging naar het kantoor van de lijkschouwer maar kreeg te horen dat het lichaam daar niet was afgeleverd.

 

"Mijn broer ging terug naar het ziekenhuis maar kreeg opnieuw te horen dat het lichaam is verzonden en onderweg is [naar het kantoor van de lijkschouwer]. Mijn broer heeft die dag verschillende keren dezelfde reis gemaakt, maar ze hebben hem die dag geen antwoord gegeven. Toen hij het lichaam wilde ophalen met de hulp van zijn vrienden, kreeg hij te horen dat hij 200 miljoen rial moest betalen. Hij vroeg waarom? Ze zeiden hem: "Dat weten we niet. We hebben van hogerhand te horen gekregen dat u 200 miljoen aan onkosten moet betalen.

 

"Nadat mijn broer de financiële omstandigheden van onze zwager en onszelf had uitgelegd, accepteerden ze om het lichaam te overhandigen voor 45 miljoen rial, en ze kregen hun 45 miljoen.

 

"Na het afleveren van het lichaam zeiden veiligheidsagenten tegen mijn broer dat hij moest beloven dat er geen begrafenisceremonie zou zijn. Ze zeiden eerst dat hij het lichaam alleen met een of twee van zijn broers mocht begraven. Daarna stonden ze alleen toe dat mijn broer en zus de begrafenis bijwoonden."

 

Een andere getuige beschreef de willekeurige en buitengerechtelijke arrestaties van het regime en de omstandigheden van de gevangenen in de gevangenissen van het regime.

 

De getuige zei: "Geen van de mensen die tijdens de demonstraties op straat of daarna werden gearresteerd door de Basij, de Revolutionaire Garde, en de Staatsveiligheidsdienst, kregen een eerlijk proces naar aanleiding van de  aanklachten of kregen enige rechten.

 

"De staatsveiligheidsdienst en de agenten in burger, waarvan niet duidelijk is tot welke wetshandhavingsinstantie zij behoren, hebben, zonder zich iets aan te trekken van de wetten op het dragen en gebruiken van vuurwapens, van dichtbij geschoten op de mensen die aan de vreedzame betogingen deelnamen. Helaas heeft dit in heel Iran geleid tot de verwonding en de dood van veel van deze mensen."

 

"Ze sloegen en martelden mensen nadat ze deze hadden gearresteerd en naar hun detentiecentra hadden gebracht. Nadat de demonstraties waren afgelopen en de situatie rustig was geworden, hadden deze troepen vrij spel om de gearresteerden te martelen."

 

"Of ze vielen de huizen binnen van mensen van wie ze dachten dat ze de volgende dag aan de demonstraties zouden deelnemen. Helaas werden bij deze invallen zelfs mensen die niet aan een demonstratie hadden deelgenomen of mensen die alleen maar familieleden van demonstranten waren, vervolgd of gearresteerd en gevangengezet. De mensen die buitengerechtelijk, zonder eerlijk proces, werden opgesloten in openbare detentiecentra in

grote steden, telden meer dan 100 personen. Zij werden in deze detentiecentra vastgehouden en de autoriteiten behandelden hen zoals zij wilden."

 

"Ze hielden zich niet aan de basisregels van detentiecentra en toonden geen enkel respect voor de basisrechten van gedetineerden. Helaas werden deze mensen in die tijd behandeld als krijgsgevangenen die vermist waren."

 

Honderden mensen hebben zich bereid verklaard te getuigen in het Aban-tribunaal. In deze ronde zal het hof de getuigenissen van 110 mensen aanhoren.

 

De aanklagers en aanklagers hebben aanklachten ingediend tegen 160 regimefunctionarissen voor hun rol in de slachting van demonstranten, waaronder de opperste leider van het regime Ali Khamenei, de toenmalige president Hassan Rouhani, het toenmalige hoofd van de rechterlijke macht Ebrahim Raisi, de opperbevelhebber van de Revolutionaire Garde Hossein Salami en andere nationale en lokale autoriteiten.