"Gevaar voor executie" voor twee Iraanse topstudenten Ali Younesi en Amir Hossein Moradi op grond van "valse" beschuldigingen

Twee Iraanse elitestudenten lopen het risico een oneerlijk proces te krijgen en mogelijk ter dood te worden veroordeeld, waarschuwde Amnesty International op maandag 22 november 2021. Ali Younesi en Amir Hossein Moradi zijn sinds hun willekeurige arrestatie op 10 april 2020 in de Evin-gevangenis in Teheran onderworpen aan martelingen en harde behandelingen.

Amnesty International zei: "De Iraanse universiteitsstudenten Ali Younesi en Amir Hossein Moradi, die sinds 10 april 2020 zonder proces willekeurig worden vastgehouden in afdeling 209 van de Evin-gevangenis in Teheran, lopen het risico te worden veroordeeld in een schromelijk oneerlijk proces over een valse aanklacht waarop de doodstraf staat. Agenten van het ministerie van Inlichtingen hebben hen geslagen en langdurig onder barre omstandigheden in eenzame opsluiting gehouden om hen gedwongen "bekentenissen" af te dwingen. Zij zijn gewetensgevangenen die worden vervolgd omdat zij hun recht op een gezinsleven uitoefenen".

Volgens het Amnesty-rapport heeft Ali Younesi zijn familie verteld dat hem adequate gezondheidszorg was ontzegd voor verwondingen aan zijn linkeroog die hij had opgelopen tijdens afranselingen door agenten van het ministerie van Inlichtingen en dat het licht in zijn cel 24 uur per dag aan stond.

Ook Amir Hossein Moradi zou tijdens zijn arrestatie hardhandig zijn mishandeld.
Amnesty International zei dat de twee tijdens een hoorzitting voor het "Revolutionaire Hof" van Teheran in juli werden beschuldigd van "corruptie op aarde", waarop de doodstraf staat, naast andere "valse" aanklachten.

De volledige tekst van het rapport is te vinden op de volgende link:

AMNESTY: UNJUSTLY DETAINED STUDENTS HARSHLY BEATEN