Gevangenisstraffen Iran: 3 politieke gevangenen samen voor 100 jaar achter de tralies

Drie politieke gevangenen in de Minab-gevangenis, in Zuid-Iran, werden tot in totaal 100 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Mohammad Hossein Rezaie, Kamal Sharifi en Afshin Sohrabzadeh zijn drie Koerdische politieke gevangenen, veroordeeld tot resp. 45, 30 en 25 jaar gevangenisstraf. Ze waren verbannen naar de Minab-Provincie in Hormozgan.

Deze gevangenis, met een capaciteit van 1.000 gedetineerden en een klein aantal politieke gevangenen, kent geen speciale afdeling voor politieke gevangenen. Het feit dat ze zo ver van hun woonplaats vastgehouden worden, maakt voor hun familie een bezoek erg moeilijk en duur. Het gebrek aan bevoorrading en het onvermogen van de autoriteiten om de gevangenen op basis van hun misdaden gescheiden te houden, heeft tot aanhoudende klachten van deze gevangenen geleid.

Mohammad Hossein Rezaie

Mohammad (Khosro) Hossein Rezaie, 31, werd in 2011 gearresteerd samen met een aantal anderen uit een dorp genaamd Tabe’e nabij bij de stad Sanandaj, in het westen van Iran. Hij werd ervan beschuldigd lid te zijn van de Koerdistan Revolutionaire Kumele-groepering.

Kamal Sharifi

Intussen 43 jaar oud, was Sharifi oorspronkelijk in 2008 gearresteerd in Saghez, West-Iran. Hij was tot 30 jaar gevangenisstraf en aansluitend verbanning veroordeeld. Hij werd na de opschorting van zijn vonnis naar de Minab-gevangenis overgebracht.

Afshin Sohrabzadeh

Op 24-jarige leeftijd werd hij op 8 juni 2008 in Kamiyaran, West-Iran, gearresteerd door agenten van de inlichtingendienst. Na intense ondervraging op het bureu van de inlichtingendienst in Kamiyaran werd hij ondergebracht in de Centrale gevangenis van Sanandaj.

Tijdens een erg korte zitting van kamer 2 van de rechtbank in Sanandaj werd hij beschuldigd van ‘moharebe’ (vijandschap tegenover God) door zijn lidmaatschap van Koerdische oppositiepartijen en veroordeeld tot 25 jaar verbanning naar de Minab-gevangenis. (Hrana – 11 maart 2016)