Gewelddadige arrestatie door de strijdkrachten van de mensenrechten-advocaat Mostafa Daneshjoo in het huis van zijn moeder.

Michael Earhart

8 juli

 Zeven gewapende agenten van de Iraanse veiligheidstroepen bestormden het huis van de moeder van Mostafa Daneshjoo en arresteerden hem in aanwezigheid van zijn familieleden door de deur van zijn gezinswoning met geweld en al schietend open te breken.

Volgens Majzuban Noor werden de bejaarde moeder van Daneshjoo en zijn vrouw en dochter naar de spoedafdeling van het ziekenhuis gebracht omdat ze gewond geraakt waren bij de nachtelijke aanval.

Daneshjoo is webmaster van de website van Majghoban Noor, mensenrechtenactivist en advocaat, die in 2011 in zijn afwezigheid is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens zijn juridische vertegenwoordiging van Soefi's, terwijl hij in de gevangenis zat. Hij werd in 2016 na het uitdienen van zijn straf vrijgelaten.

De arrestatie van Daneshjoo lijkt betrekking te hebben op een zaak die eerder dit jaar is aangespannen en waarop momenteel rechtstreeks wordt toegezien door Amin Nasseri, de plaatsvervanger van de hoofdaanklager van Teheran.

Door het ontbreken van toestemming voor enige vorm van procesvertegenwoordiging voor Daneshjoo zijn de feitelijke tenlasteleggingen en de inhoud van zijn zaak op dit moment onbekend.

Daneshjoo is momenteel in volledige hongerstaking uit protest tegen zijn arrestatie en behandeling, en heeft drinken en voedsel geweigerd.