Hardhandig optreden tegen christenen in Iran gaat door met nog eens acht arrestaties

21 feb. 2019

Van links naar rechts: Abdolreza Ali Haghnejad, Khalil Dehghanpour en Hossein Kadivar. 

Minstens acht christenbekeerlingen werden naar verluidt in één maand tijd in Iran gearresteerd, van wie er zes in de noordelijke stad Rasht werden vastgehouden. 

De Iraanse veiligheidsfunctionarissen hebben drie christenen gearresteerd die een huiskerk leidden in afwezigheid van hun pastor, die een gevangenisstraf van tien jaar uitzit.

Tijdens een inval in een niet-trinitaire "Kerk van Iran" op zondag 10 februari in de noordelijke stad Rasht hebben agenten van het Ministerie van Inlichtingen Abdolreza Ali Haghnejad gearresteerd.

Zij kwamen het gebouw binnen kort nadat de kerkdienst was beëindigd, namen mobiele telefoons van kerkleden in beslag en namen Haghnejad mee. Veiligheidsmedewerkers bezochten ook zijn huis, waar ze zijn boeken en de mobiele telefoon van zijn vrouw in beslag namen.

Twee weken eerder, op 29 januari, werden de kerkleden Hossein Kadivar en Khalil Dehghanpour aangehouden na nog een inval.

De twee werden gearresteerd toen agenten van het Ministerie van Inlichtingen de muur van het pand waar de "huiskerkdienst" werd gehouden, sloopten.

Tijdens de arrestatie van Kadivar en Dehghanpour, die de dienst leidden, bedreigden agenten alle andere aanwezigen en namen hun identiteitskaarten en mobiele telefoons in beslag.

De drie mannen hadden de gemeente in Rasht geleid sinds hun pastor, Youcef Nadarkhani, in juli 2017 werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor "optreden tegen de nationale veiligheid" door "het zionistische christendom te promoten" en "huiskerken" te runnen.

Drie andere mannen werden op vrijdag 15 februari gearresteerd in een kerkgemeente in een tehuis. Zij werden geïdentificeerd als Mohammad Vafadar, Mohammad Islamdoust en Kamal No'maniër.

Ze werden allen naar onbekende plaatsen overgebracht.

In nog een ander geval arresteerden agenten in burger van het Ministerie van Inlichtingen in Shiraz, in het zuiden van Centraal-Iran, de 64-jarige christenbekeerling Esmail Maghrebinejad. De agenten vielen zijn huis binnen en namen zijn persoonlijke bezittingen in beslag. 

Op 23 januari 2019 arresteerden agenten van de staatsveiligheidsdienst Sina Moloudian met geweld tijdens een inval in zijn huis, vielen hem fysiek aan en brachten hem naar een onbekende locatie.

Volgens de familie van Moloudian bestormden acht ambtenaren in burger, die zich als officieren van het Ministerie van Inlichtingen voorstelden, de woning en arresteerden Sina zonder opgaaf van redenen of een arrestatiebevel. Ze inspecteerden het huis, namen Sina's computer, mobiele telefoon, christelijke geschriften en boeken in beslag. 

In een ander geval belden de veiligheidstroepen de vrouw van de vastgehouden pastor Yousef Nadarkhani en dreigden dat als ze Rasht verliet, ze zou worden vastgehouden.

In een rapport van december 2018 meldde de Telegraph dat 114 christelijke bekeerlingen volgens christelijke liefdadigheidsinstellingen in de tijdspanne van slechts één week werden vastgezet.

Volgens de Iraanse wet kunnen evangelisatie, zendingswerk en bekering tot het christendom een misdaad zijn, waarop een straf van meer dan 10 jaar gevangenisstraf staat.