Herdenking van de 40e sterfdag van 1500 martelaren die deelnamen aan de november-protesten.

 

Den Haag Centrale Kerk

Iraniërs in ballingschap brachten hulde aan de martelaren van de Iraanse protesten en veroordeelden de moord op de demonstranten door de mullahs in de centrale kerk van Den Haag. Zij riepen de Verenigde Naties op een onderzoeksmissie naar Teheran te sturen om deze misdaden van het regime tegen de menselijkheid te onderzoeken.

De heer Zonnenberg, een van de sympathisanten van de liefdadigheidsinstelling (STFA), hield een toespraak:

"Het Iraanse volk gaat door een zeer donkere periode in de geschiedenis van zijn land. Half november van dit jaar gingen honderdduizenden Iraniërs de straat op om een einde te maken aan de veertig jaar durende onderdrukking door het heersende regime in Iran. Maar ze werden op brute wijze onderdrukt. 1500 mensen werden gedood, vierduizend gewond en twaalfduizend gearresteerd. Onder de doden bevinden zich vrouwen en kinderen van 13 en 14 jaar. Laten we samen bidden voor de families die dierbaren hebben verloren en voor de families van wie momenteel leden in de gevangenissen zwaar onder druk gezet worden. Laten we ook bidden voor degenen die geen nieuws hebben over hun dierbaren, want we geloven dat alle mensen hun lot zouden kiezen en dat hun geloof vrij moet zijn. "

 

In zijn toespraak verwijst pastoor Dernee naar de algemene opstand van het Iraanse volk tegen de onderdrukking door de mullahs en herdenkt de martelaren van deze opstand.

De heer Gilbert Mitterrand voegt hieraan toe: "De Daniel-Mitterrand-Stichting betreurt het dat de Europese regeringen niets hebben gedaan om de gewelddadige onderdrukking van het Iraanse volk te veroordelen.

 "Wij betuigen vandaag in Den Haag ons medeleven en onze solidariteit met de slachtoffers en hun families, samen met Parijs en alle hoofdsteden van de wereld, die dit misdadige regime door middel van dergelijke programma's hebben veroordeeld", aldus Mitterrand.

 "De France Liberté Foundation roept, samen met u, de regeringen op om verder te gaan dan diplomatieke waarschuwingen en deze onaanvaardbare misdaden duidelijk en resoluut te veroordelen en alle nodige initiatieven te nemen om de internationale gemeenschap en de Verenigde Naties te mobiliseren", voegde hij eraan toe.

 "Stilzwijgen over de misdaden van het regime is onaanvaardbaar omdat het de mullahs aanmoedigt om door te gaan met hun misdaden," concludeerde hij.

Gilbert Mitterrand benadrukte dat, als het Iraanse regime wordt gedwongen om duidelijk te zijn over zijn misdaden voor de ogen van de internationale gemeenschap, wat zeker zal gebeuren, dit regime zal vallen in de categorie van criminele regimes tegen de menselijkheid.

"In de hoop dat het Nieuwe Jaar 2020 vrede en licht in Iran zal brengen", zei hij.

Mevrouw Corinne Mitterrand hield een toespraak ter herdenking van het bloedbad van 30.000 politieke gevangenen in 1988, dat Khomeini, de toenmalige Opperste leider van het Iraanse regime, had bevolen.