Hof van Beroep legt een lange straf op aan studentenactiviste wegens deelname aan protesten.

21 september 2019

Een rechtbank van beroep in Teheran bevestigde een gevangenisstraf van 7 jaar en 74 zweepslagen tegen studentenactiviste Pedram Pazireh voor haar deelname aan de wijdverbreide protesten van december 2017.

Zij werd door de beruchte rechter Mohammad Moghiseh van Kamer 28 van de revolutionaire rechtbank in Teheran veroordeeld tot deze gevangenisstraf en zweepslagen.

Pazireh is afgestudeerd aan de universiteit van Teheran en heeft culturele en mediastudies gestudeerd. Zij werd op 31 december 2017 gearresteerd na een bijeenkomst met de kanselier van de hogeschool.

Op 1 januari meldde de Centrale Raad van Universiteitsstudenten dat de veiligheidstroepen na de bijeenkomst vier leden van de afdeling van de raad van de universiteit van Teheran hadden gearresteerd.

Pedram Pazireh, vicevoorzitter van de centrale studentenraad van de universiteit van Teheran, is door een rechtbank in eerste aanleg veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar, 74 zweepslagen en een verbod van 2 jaar om het land te verlaten en lid te worden van een politieke groepering.

De rechter van het hof van beroep bevestigde het vonnis van de eerste rechtbank, waarbij zij schuldig werd bevonden aan propaganda tegen het regime en belediging van de hoogste autoriteiten van de staat.

Tientallen andere studentenrechtenactivisten zijn de afgelopen maanden gevonnist.

Honderden Iraanse universiteitsstudenten, voornamelijk activisten, werden tussen 30 december 2017 en 4 januari 2018 gearresteerd.

Op 30 en 31 december hebben protesterende studenten van de Universiteit van Teheran en de Amirkabir-Technische Universiteit slogans geroepen als "Studenten zullen sterven, maar willen niet vernederd worden", "Studenten, arbeiders, verenigt u" en "Banen, brood, vrijheid".

Op 1 januari meldde de Centrale Raad van de Universiteitsstudenten dat de veiligheidstroepen vier leden van de afdeling van de raad op de universiteit van Teheran hadden gearresteerd nadat ze een ontmoeting hadden gehad met de kanselier van de hogeschool.

"Na een gezamenlijke vergadering tussen leden van de UTUCI en de kanselier om de vrijheid van studenten die tijdens de recente protesten werden vastgehouden, te bewerkstelligen, werden vier leden van de raad gearresteerd door de veiligheidstroepen zodra ze de kamer verlieten," zei de UTUCI in een verklaring.