Honderden mensen, waaronder vrouwen en kinderen, besmet met HIV in Chenar Mahmoudi

4 oktober 2019

Minstens 300 vrouwen, kinderen en zelfs zuigelingen zijn in het dorp Chenar Mahmoudi met het HIV-virus besmet geraakt door het herhaalde gebruik van wegwerpspuiten voor diabetestests door de kliniek in dit dorp. De boze inwoners van dit dorp hielden op dinsdag en woensdag 1 en 2 oktober 2019 in Lordegan een protestdemonstratie vóór het Gouverneursgebouw en het Bureau voor Gezondheidszorg.

Chenar Mahmoudi ligt in het Lordegan-district in de provincie Charmahal-Bakhtiari, in het zuidwesten van Iran. Lokale bronnen melden: "Twee maanden geleden merkten enkele inwoners van dit dorp dat na het afnemen van de diabetestest sommigen van hen ervan verdacht werden besmet te zijn met HIV/AIDS. Deze patiënten lieten het daar niet bij, maar beriepen zich op medische centra in Isfahan en Shiraz waar de testresultaten ook positief bleken. (Het staatspersagentschap ROKNA - 2 oktober 2019)

De protesterende demonstranten van Chenar Mahmoudi zeggen dat de verpleegkundige van het Gezondheidsbureau vervuilde spuiten voor meerdere personen had gebruikt om de diabetestest af te nemen, wat tot de besmetting van een groot aantal ingezetenen van dit dorp met het HIV-virus geleid heeft, waaronder een zes maanden oude baby. Na de test vertoonde deze een huidziekte, met schrale lippen en schuim op de mond.

De ambtenaren van het regime wezen met de vinger naar elkaar en gaven uiteindelijk de in dit dorp werkzame paramedicus en het hoofd van het Gezondheidsbureau de schuld.

De voorzitter van de parlementaire Gezondheidscommissie, Mohammad Hossein Ghorbani, beschuldigde de bewoners en vrouwen van Chenar Mahmoudi schaamteloos van het overbrengen van deze ziekte, wat de wijdverbreide protesten van de vrouwen en inwoners van het dorp nog aanwakkerde. 

Een van de plaatselijke bewoners zei: "Medewerkers van het Gezondheidsbureau kwamen naar ons dorp voor insuline- en bloeddrukproeven, maar de spuiten die ze gebruikten waren besmet. Iedereen die getest is heeft deze verdachte ziekte opgelopen, waarvan sommige mensen zeggen dat het AIDS is. Sommigen zeggen dat het iets is dat gelijkstaat aan AIDS. De helft van de dorpen van het Lordegan-district is besmet geraakt, en niemand voelt er zich verantwoordelijk voor. Nu, verscheidene weken later, hebben zij artsen uit Teheran laten komen om de tests te herhalen en de ziekte te diagnostiseren.

Een andere ingezetene zei: "Tot dusver hebben 500 mensen zich aan de HIV -test onderworpen, bij allen met positief resultaat. De mensen zijn in paniek geraakt. Velen willen niet nog eens een andere test. Zij zeggen dat de Gezondheidsdienst totaal geen verantwoordelijkheid erkent en beweert dat niet zij de spuiten verstrekten. De Gezondheidsdienst van Chenar Mahmoudi aanvaardt evenmin enige verantwoordelijkheid en geeft de centrale Gezondheidsdienst de schuld.".

Het dorp Chanar Mahmoudi is momenteel onder quarantaine geplaatst en niemand mag het dorp binnenkomen of verlaten.

Zaterdag 5 oktober 2019 demonstreerden duizenden inwoners van Lordegan tegen het regime van de moellahs om de bewoners van het dorp Chenar Mahmoudi in de provincie Chaharmahal-Bakhtiari te steunen. Boze jongeren staken het kantoor van de vertegenwoordiger van de leider van het regime, Ali Khamenei, en het gouverneursbureau van Lordegan, alsook verschillende andere regimecentra, in brand.

 De demonstratie begon buiten het kantoor van de gouverneur en verspreidde zich naar het lokale kantoor van de Gezondheidsdienst. De veiligheidstroepen vielen de demonstranten op beide locaties aan. De demonstranten verdedigden zich door met stenen te gooien. De repressieve strijdkrachten vuurden rubberen kogels en traangas in de menigte af om ze te verspreiden, waardoor een aantal demonstranten gewond raakten.

De betogers scandeerden: "Weg met de dictator", "wees niet bang, we zijn allemaal samen," "niet voor Gaza noch Libanon, ik geef mijn leven voor Iran" en "onbekwame ambtenaar, neem ontslag, neem ontslag".  

 De betogers hebben de ruiten van het plaatselijke Gezondheidsbureau ingegooid en op 3 oktober de weg naar het dorp geblokkeerd.