Iraanse bossen krimpen in omvang

Er bestaan geen exacte statistieken over het oppervlak aan Iraanse bossen, maar de huidige statistieken wijzen op een vernietigingsproces van bossen. In de afgelopen vijf decennia is het bosoppervlak van het land afgenomen van ongeveer 18 miljoen hectare naar 12,4 miljoen hectare terwijl het noordelijke bosgebied is afgenomen van ongeveer 3,4 miljoen hectare naar 1,8 miljoen hectare.

Bosbescherming is een grote uitdaging in Iran. Natuurlijke factoren zijn onder meer geringe regenval, droogte, evenals het bestaan van verschillende plagen en ziekten. Aan de andere kant is de aanwezigheid van micro-organismen ook een bedreiging voor de bossen en de groene ruimten in Iran.

Menselijke factoren spelen ook een zeer belangrijke rol bij de vernietiging van bossen en woestijnvorming in Iran. De omschakeling van bosbouw naar landbouw, het kappen van bomen en het onregelmatig aanplanten van nieuwe bossen is een andere belangrijke factor in het verdwijnen van de bossen. Naast deze oorzaken zijn er ook nog de talrijke  brandhaarden, waarvan sommige worden veroorzaakt door mensen. Door gebrek aan adequate voorzieningen voor het bestrijden van bosbranden en het ontbreken van speciale helikopters konden bosbranden ook minder goed worden bedwongen. (ISNA – een door de staat gerund nieuwsagentschap - 27 maart 2018)