Iraanse Burgerrechten Activist Yasaman Aryani opnieuw gearresteerd

Via de sociale media heeft de moeder van burgerrechten activist Yasaman Aryani in een video clip bekend gemaakt dat haar dochter om onbekende redenen op 10 april 2019 is gearresteerd nadat de staatsveiligheidsdienst  haar huis in Teheran was binnengevallen.

In een kort bericht aan haar familie op diezelfde dag verklaarde Yasaman Aryani dat ze gevangen genomen was op grond van een aanklacht  van de leiding van het Bureau van Officieren van Justitie. 

De staatsveiligheidsdienst is het huis van Yasaman Aryani binnengevallen, heeft haar gearresteerd en haar laptop, mobiele telefoon en andere persoonlijke eigendommen in beslag genomen.

Tijdens de huiszoeking  mishandelden de agenten haar vader.

Volgens berichten is Aryani’s moeder, Mevr. Arabshahi, op 11 april gearresteerd door veiligheidsagenten toen zij naar de Vozara  gevangenis  ging om informatie over haar dochter te verkrijgen.

Zij worden beiden gevangen gehouden in de Vozara gevangenis.

Voordat Mrs. Arabshahi werd gearresteerd was zij naar de door overstromingen getroffen stad Mamulan in de Lorestan Provincie gegaan om hulp te bieden aan de overlevenden van de overstroming. Toen zij van haar dochters arrestatie hoorde, heeft zij haar verblijf aldaar onderbroken om terug te gaan naar Teheran. 

Op 8  april 2019 verklaarde Aryani dat zij geschorst was en uit de rolverdeling van het toneelstuk "Actors Studio" gehaald was, dat zonder haar op 11april in première ging. 

Yasaman Aryani, 23, was op 2 augustus, 2018  met enige andere activisten gearresteerd tijdens een protestbijeenkomst in het Daneshjoo park (het studenten park) in Teheran  en naar de Qarchak gevangenis gebracht waaruit zij net twee maanden geleden was vrijgelaten.

Dit is haar tweede arrestatie.