Iraanse Dichter Veroordeeld en Beboet voor het Plaatsen van Foto van Man die door Politie Gewond Raakt

08 juni 2018

De Iraanse dichter en filmmaker Baktash Abtin is in Iran veroordeeld en beboet voor het plaatsen van een foto op zijn Instagram account van een man die werd aangevallen door de politie.

Het plaatsen op zijn Instagram account van een foto van een man die door de politie gewond raakt, heeft de Iraanse dichter en filmmaker Baktash Abtin drie maanden publieke dienstverlening bij de Staatsorganisatie Welzijn van Iran gekost en vijf miljoen tomans ($1.182 Amerikaanse dollar).

 “Mazdaks gezicht was ernstig gekneusd en kaken en ribben waren gebroken,” vertelde Abtin op 7 juni 2018. “Toen ik zijn foto op Instagram had gezet, kreeg die een heleboel aandacht en werd hij breed gedeeld op Internet. Enkele dagen later kreeg ik een oproep  summons  van het Revolutionaire Hof in Karaj vanwege “propaganda tegen de staat”.

Een Revolutionair Hof in Karaj, ten westen van Teheran, nam een rechterlijk besluit, dat Abtin, lid van de vervolgde Iranian Writers Association, IWA, (Iraanse Schrijvers Vereniging), zich schuldig maakte aan “Propaganda tegen de staat, toen hij een  photo foto publiceerde van Mazdak Zarafshan met een blauw oog veroorzaakt door een aanval van de politie op 2 december 2016, toen die met geweld een einde probeerde te maken aan een herdenkingsdienst memorial service  voor Iraanse auteurs die in 1998 zijn vermoord.

Mazdak Zarafshan is de zoon van Nasser Zarafshan, een advocaat die vijf jaar gevangen zat in Iran vanwege het vertegenwoordigen van de families van dissidenten die in de negentiger jaren vermoord zijn bij wat later bekend werd als de kettingmoorden chain murders.

Baktish zei dat het hof hem aanvankelijk tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld had, maar later een rechterlijk besluit nam dat hij in plaats daarvan maatschappelijke dienstverlening moest verrichten en een boete betalen.

Er staan hem nog drie rechtszaken te wachten voor beschuldigingen betreffende nationale veiligheid, waaronder een rechtszitting op 12 juni 2018, voor het aanvallen van een politieman, naar wordt beweerd.

Die tenlastelegging is werkelijk een grap, omdat het slachtoffer en de dader zijn verwisseld,” zei hij.
“Ik was degene die voor het oog van honderden getuigen in elkaar geslagen werd en een auto in werd gesleept en naar de gevangenis gebracht.”

Een andere nog lopende zaak tegen Abtin dateert van 2013 toen het Hof voor Cultuur en Media hem en zijn collega RezKhandan Mahabadi beschuldigden van “propaganda tegen de staat” vanwege het publiceren van IWA nieuwsbrieven en flyers.

“Ik wil graag benadrukken” voegde hij er aan toe, “dat deze pressie is uitgeoefend door de instanties voor veiligheid en justitie. Maar de opsluitingen, de aframmelingen en de intimidaties zullen mij noch mijn collega’s ervan weerhouden om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen en om de waarheid te zoeken en straf voor degenen die verantwoordelijk zijn voor de “chain murders”.

In 1998 werden schrijver Majid Sharif, politicus van de oppositie Dariush Forouhar, zijn vrouw, Parvaneh Eskandari, en de schrijvers Mohammad Mokhtari en Mohammad Jafar Pouyandeh – allen lid van de IWA – in koelen bloede vermoord.

Een onderzoek door President Mohammad Khatami’s hervormingsgezinde regering stelde vast, dat de moorden waren uitgevoerd door “schurkachtige elementen binnen het Ministeruie van Veiligheid”, waardoor de verantwoordelijke Minister, Ghorbanali Dorri Najafabadi, moest aftreden.

Ook werden er topambtenaren op het ministerie, Saeed Eslami (Emami), Mostafa Kazemi and Mehrdad Alikhani, gearresteerd en informatie over de moorden lekte ut naar de media.

Tijdens een gerechtelijk onderzoek onthulde de aanklager dat de chain murders onderdeel uitmaakten van een systematisch beleid om politieke en culturele dissidenten binnen en buiten Iran fysiek te elimineren – beleid dat een tiental jaren eerder begonnen was met de sluipmoord op gematigd politicus uit de oppositie, Kazemi Sami, op 23 november 1988.