Iraanse justitie zet verdovende middelen in om gedetineerde jonge demonstranten te breken

Een verslag vanuit de gevangenis in Groot-Teheran

2 februari 2020

We hebben een rapport ontvangen uit Iran waaruit blijkt dat de Iraanse rechterlijke macht zich stelselmatig inspant om gedetineerde demonstranten en jongeren aan verdovende middelen te verslaven. Hedayat Farzadi, de directeur van de Greater Teheran Penitentiary (GTP), en zijn huurlingen voeren de tactiek van de rechterlijke macht uit in deze gevangenis.

Volgens een geïnformeerde bron zijn honderden jonge demonstranten die tijdens de protesten in Iran in november 2019 zijn gearresteerd, opzettelijk opgesloten in GTP-afdelingen die worden gerund door dieven en drugsdealers die door de gevangenisautoriteiten zijn ingehuurd.

Hetzelfde is gedaan met de demonstranten die in 2017 en 2018 zijn gearresteerd. Zij werden opgesloten in afdeling 1 van het GTP en verslaafd gemaakt door dezelfde personen en autoriteiten.

Vahid Safari, veroordeeld voor een gewelddadige overval en voor de verkoop van verdovende middelen, is door Hedayat Farzadi uitgekozen als bewaker om de gevangenen in afdeling 5 van het GTP.

Jonge mensen die zijn gearresteerd tijdens de landelijke protesten in november 2019 tegen de stijging van de brandstofprijzen en in januari 2020 voor het protesteren tegen het neerhalen van de Oekraïense passagiersvlucht, zitten gevangen in afdeling 5 van de gevangenis van Groot-Teheran.

Volgens de geïnformeerde bron misleidt Vahid Safari de gevangenen en haalt hij hen over tot het gebruik van drugs. Tegen degenen die maar moeilijk de omstandigheden in de gevangenis  verdragen, zegt hij dat het hen gemakkelijker zou vallen door drugs te gebruiken. Safari raadt hen aan om crack te gebruiken.

Verslaving van jonge demonstranten die in opstand komen tegen onderdrukking en onrechtvaardigheid is een methode die door de Iraanse rechterlijke macht systematisch wordt gebruikt via een ervaren maffia.

Het vinden van toegang tot allerlei soorten drugs en hallucinogenen is makkelijker dan het vinden van een boek of een krant in het GTP.

Een aantal politieke gevangenen heeft brieven geschreven en zelfs persoonlijk gevraagd om boeken en kranten te ontvangen, maar de gevangenisautoriteiten hebben hen verteld: "De Algemene Afdeling heeft geen quota voor het GTP." In plaats daarvan worden crack, heroïne, opium, B2-pillen, enz. overvloedig aangetroffen en gebruiken de gevangenen ze zonder dat ze ook maar iemand hoeven te vrezen.

De veiligheidsdiensten sluiten het badkamer- en douchecomplex enkele uren af, zodat hun klanten zonder stress drugs kunnen gebruiken. Er zijn geen gesloten camera's geïnstalleerd in dit complex en in deze afdeling.