Iraanse Mensen op Zoek naar Water

2 july2018


Iran heeft een knetterendewater crisis, die nu, volgens officiële autoriteiten, geëscaleerd is tot één van de zes super-uitdagingen van het land. 

Maar wat is de omvang van de crisis en hoever is die verergerd?

 “Volgens het kantoor, dat toeziet op de bedrijven voor Water- en Afvalwater, staan er van de 334 steden met watergebrek in het land 107 in het rood, dat wil zeggen dat zij groot risico lopen. Op de lijst staan ook steden als Isfahan, Shiraz, Bandar-Abbas, Bushehr, Kerman en Mashhad,” rapporteert Khabar, de tv zender van het regime op 3 mei 2018.

Wat deze zaak betreft, zegt ‘Reza Ardakanian’, Minster van Energie in Rouhani’s regering,
“Er is voorspeld dat 334 steden met een totale bevolking van 35 miljoen deze zomer zullen worden blootgesteld aan watergebrek.”
(Tasnim, nieuwsagentschap van de overheid, 22 april 2018)

Daarvóór had de directeur van het staatsdepartement voor Milieu ‘Isa Kalantari’, ook gewaarschuwd voor de droogtecrisis in het land, met de woorden: “Als we zó doorgaan, zal 70% van de bevolking van het platteland, wat neerkomt op 50 miljoen mensen, moeten emigreren om in leven te blijven.
Meer dan 150 miljard kubieke meter van het nationale totaal van 200 miljard grondwaterrijkdom is opgebruikt en als we op de huidige voet doorgaan met de exploitatie, zullen er geen waterbronnen meer over zijn voor de toekomstige generaties van het land.
Naast het grondwater, zijn we ook bezig het complete arsenaal aan hernieuwbare waterbronnen te gebruiken.”