Iraanse milieuactivisten blijven na hun arrestatie maandenlang vastzitten terwijl hun families antwoorden zoeken

April  2018

Minstens 13 milieuactivisten werden gevangengezet Iran sinds januari 2018

STFA Zeven milieuactivisten die in Teheran bijna twee maanden geleden gearresteerd werden en zitten sindsdien vast zonder of met slechts uiterst beperkte toegang tot een raadsman, terwijl hun families in het ongewisse gelaten worden over mogelijke aanklachten tegen hen.

De gedetineerden - Sam Rajabi, Niloufar Bayani, Morad Tahbaz (die tevens de Amerikaanse nationaliteit bezit), Amir-Hossein Khaleghi, Taher Ghadirian, Houman Jowkar en Sepideh Kashani – zijn voormalige resp. huidige stafleden van het Perzische Heritage Wildlife Foundatie (PHWF).

De directeur, de Iraanse-Canadese socioloog Kavous Seyed-Emami, stierf in de Evin-gevangenis, nadat hij samen met zijn PHWF-collega’s in januari 2018 gearresteerd werd.

Sinds 21 maart werd alle gedetineerden op één na bezoek van familieleden geweigerd, waarbij ze al sinds 24 januari vastzaten.

De vastzittende vrouw die wel bezoek mocht ontvangen, mocht alleen naar haar ouders zwaaien.

 “De moeder en vader van Niloufar Bayani, die naar de [Evin] gevangenis ontboden werden om hun dochter te zien, mochten haar slechts een paar ogenblikken vanop een afstand zien,” verklaarde een bron die om veiligheidsredenen zelf anoniem wil blijven. “Niloufar zwaaide naar hen en ging dan weer.”

“De gedetineerden mochten alleen af en toe opbellen en slechts kort spreken over hun toestand,” voegde die bron eraan toe. “De autoriteiten geven geen antwoorden aan de families, die zelf niemand hebben tot wie ze zich kunnen wenden.”

Zes andere milieuactivisten, gearresteerd door de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) worden sinds februari 2018 vastgehouden in de zuidelijke Iraanse havenstad Bandar Abbas, nl. Morteza Arianejad, Hassan Ragh, Abdolreza Kouhpayeh, Alireza Farhadzadeh en Aref en Hassan Zare (broers).

Van Farhadzadeh, een documentairemaker, vermaard vooral vanwege zijn film “Rooz-e Yooz” (de dag van de Cheetah) is niets meer vernomen sinds zijn arrestatie.

“De situatie van Alireza is zorgwekkender dan die van de anderen omdat er geen nieuws van hem meer is sinds zijn arrestatie,” zo vertelde een welingelichte bron aan THAT. “Hij heeft zelfs niet eenmaal getelefoneerd.”

De rechtbank heeft de detentie van de zeven gedetineerden in Teheran tot 25 maart verlengd.

De gedetineerden die gearresteerd werden op 24 en 25 januari door de IRGC, worden ervan beschuldigd de raketinstallaties van Iran onder het mom van natuurbehoud bespioneerd te hebben. Er werd daarbij echter geen enkel bewijs voor zulke verdenkingen geleverd.

Seyed-Emami was 63 bij zijn dood in de Evin-gevangenis op 9 februari. De autoriteiten beweren dat hij zelfmoord gepleegd zou hebben, maar ook nu, twee maanden na zijn dood, is er nog steeds geen autopsierapport gepubliceerd. Verzoeken van zijn familie en UNO-functionarissen om een onafhankelijk onderzoek bleven onbeantwoord in Iran.

De twee zoons van Seyed-Emami, Ramin en Mehran, reisden op 8 maart naar Canada, maar hun moeder, Maryman Mombeini, werd bij het betreden van het vliegtuig tegengehouden.

De hele familie bezit de Iraanse en de Canadese nationaliteit, maar Iran erkent dubbele nationaliteit niet.

De Canadese regering heeft Iran gevraagd Mombeini “de vrijheid te verlenen naar huis terug te keren” alsmede om “antwoorden” verzocht omtrent de “omstandigheden rond de dood en detentie van Seyed-Emami.”