Iraanse milieuactivisten gearresteerd, hun verblijfplaats onbekend

 11 nov. 2018 

De verblijfplaats van drie milieuactivisten, gearresteerd door agenten van de inlichtingendiensten, is nog steeds onbekend. 

De Iraanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten in Sanandaj hebben op 16 oktober Shugerd en Zaniar Gulabi gearresteerd en naar een onbekende locatie overgebracht.

Ook de verblijfplaats van Kaveh Babamoradi, gearresteerd op 20 juni, is nog steeds onduidelijk. De Iraanse autoriteiten hebben tot nu toe geweigerd te erkennen dat zij de activisten vasthouden.

Vijf gevangengezette Iraanse milieuactivisten worden nu met de doodstraf geconfronteerd nadat de belachelijke aanklachten tegen hen zijn veranderd van "spionage" in "corruptie op aarde", aldus een van de voormalige advocaten van de beschuldigden.

De activisten van de Perzische Wildlife Heritage Foundation werden in januari samen met minstens vier andere personen gearresteerd en worden nu geconfronteerd met beschuldigingen van spionage, die volgens mensenrechtenactivisten en de Iraanse regering zelf ongegrond zijn.

In januari werden minstens negen activisten vastgehouden bij massale arrestaties van milieuactivisten door de Revolutionaire Garde.

Een van de gevangenen, Kavous Seyed-Emami, een bekend Canadees-Iraanse milieuactivist, stierf in een gevangenis in Teheran onder mysterieuze omstandigheden. De autoriteiten zeiden dat hij zelfmoord heeft gepleegd, maar die bewering is op algemene scepsis onthaald.

Rond dezelfde tijd werd Kaveh Madani, plaatsvervangend hoofd van de Iraanse milieubeschermingsorganisatie, 72 uur vastgehouden voordat hij uiteindelijk het land kon verlaten om in ballingschap te gaan leven. 

Een Iraanse advocaat die zei dat vijf van hen hun eerste aanklacht van spionage tot "corruptie op aarde" verzwaard is - waarvoor de maximumstraf de doodstraf is.

De gevangenen die beschuldigd worden van "corruptie op aarde" zijn Houman Jowkar, Taher Ghadirian, Morad Tahbaz, Sepideh Kashani en Niloufar Bayani.

Drie anderen - Amir Hossein Hossein Khaleghi, Sam Rajabi en Abdolreza Kouhpayeh - zijn nog steeds niet aangeklaagd. Alle acht worden vastgehouden in Afdeling 2-A van de Evin-gevangenis, die onder controle staat van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC).

In een andere ontwikkeling werd een advocaat en milieuactivist, Farshid Hakki, op 17 oktober in de buurt van zijn huis in Teheran's Faiz Garden onder verdachte omstandigheden vermoord en zijn lichaam werd verbrand. 

Dr. Farshid Hakki was deelnemer aan de milieucampagne "Sedaye Paye Ab" ter verdediging van de berg Zagros en was de auteur van een aantal boeken, waaronder "Mensenrechten voor iedereen" en "De politieke economie van de mensenrechten".

Een paar dagen na de wijdverspreide publicatie van dit nieuws op sociale netwerken citeerden IRGC-media zoals Tasnim het kantoor van de lijkschouwer dat de oorzaak van zijn dood zelfverbranding was. Procureur-generaal Dowlatabadi verklaarde 23 oktober in Teheran dat bij de overdracht van het lijk aan de lijkschouwer en bij de autopsie geen tekenen van slagen of andere verdachte tekenen waren gevonden.

Vervolgens verwierp de lijkschouwer de eisen en zei dat er geen commentaar op dit geval zou volgen, en .... dat elke mogelijke bevinding m.b.t. de doodsoorzaak zou worden medegedeeld door de bevoegde rechter (ILNA-Nieuwsagentschap - 23 oktober).