Iraanse politieke gevangene dringt bij het 'strijdlustig volk' erop aan om de stem van zijn gevangengenomen vrouw te zijn

10 April 2018

Autoriteiten negeren de levensbedreigende hongerstaking van Golrokh Iraee Ebrahimi

Gevangengenomen burgerrechtenactivist Arash Sadeghi heeft "alle strijdlustig mensen" opgeroepen om in actie te komen voor de vrijlating van zijn zieke vrouw, Golrokh Iraee Ebrahimi, die volgens geïnformeerde bronnen ernstige gezondheidsproblemen heeft als gevolg van een twee maanden durende hongerstaking

"Ik roep alle bewuste, gewetensvolle mensen op om de stem te zijn van de onschuldige Golrokh en Atena [Daemi] voordat er een volgende tragedie plaatsvindt in de nasleep van het aanzetten tot zelfmoord in de gevangenissen", schreef Sadeghi in een open brief vanuit de Rajaee Shahr gevangenis in Karaj.

"De IRGC en de rechterlijke macht zijn direct verantwoordelijk voor alles wat hen overkomt", voegde Sadeghi toe, die sinds juni 2016 een gevangenisstraf van 19 jaar uitzit.

Een naaste bron van de familie Iraee vertelde op 9 april 2018 dat Iraee meer dan 44 pond gewichtheeft verloren en regelmatig lijdt aan stuiptrekkingen sinds het begin van haar honger- en dorststaking in februari.

"De autoriteiten hebben geen gehoor gegeven aan haar verzoek en hebben zelfs niet met haar gesproken of haar bezocht om te zien hoe haar toestand is", zei de bron die anoniem wilde blijven uit angst voor represailles. "Golrokh heeft haar familie verteld dat ze haar hongerstaking niet zal stoppen totdat ze terugkeert naar de Evin Prison."

De bron voegde eraan toe dat Iraee op 4 april werd overgebracht naar het Baqiyatollah-ziekenhuis in Teheran, dat onder controle staat van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), nadat zij het bewustzijn had verloren en gevaar liep op ernstige nierschade als gevolg van haar hongerstaking.

Iraee protesteert samen met haar collega-politieke gevangene Atena Daemi tegen haar illegale overplaatsing uit de Evin-gevangenis in Teheran naar de Gharchak-gevangenis in Varamin, ten zuiden van de hoofdstad, in januari 2018 nadat een agent van de IRGC beide vrouwen probeerde te slaan.

De vrouwen betoogden dat hun overdracht van Evin naar Gharchak in strijd is met artikel 513 van de Iraanse Criminal Procedure Regulations, die voorschrijft dat veroordeelden hun vonnissen moeten uitzitten in gevangenissen in het gerechtelijk arrondissement waar hun vonnissen zijn uitgesproken, of in de buurt van hun woonplaats, in dit geval Teheran.

In de gevangenis van Gharchak zitten vermoedelijk meer dan 1.000 vrouwelijke gevangenen die veroordeeld zijn voor verschillende misdaden, waaronder geweldsdelicten. De gevangenis heeft een beruchte reputatie door zijn slechte sanitaire voorzieningen, overbevolking en een onderbezette medisch staf.

Iraee zit vanaf oktober 2016 een gevangenisstraf uit van zes jaar voor de ten laste legging van "belediging van het heilige" en "propaganda tegen de staat", voornamelijk voor het schrijven van een ongepubliceerd verhaal over de praktijk van het stenigen.

 Daemi zit sinds november 2016 een gevangenisstraf uit van zeven jaar op beschuldiging van het hebben van contact met families van politieke gevangenen, voor haar kritiek op Facebook op de Islamitische Republiek Iran en voor haar veroordeling van de massale executies van politieke gevangenen in Iran in 1988