Iraanse politieke gevangenen in hongerstaking in afschuwelijke omstandigheden

De Iraanse politieke gevangenen, die op afschuwelijke wijze worden vastgehouden, hebben geen andere keuze dan in hongerstaking te gaan en riskeren daarbij hun eigen gezondheid om hun stem te laten horen aan de buitenwereld.

Deze hongerstakingen benadrukken nog maar eens het feit dat het Iraanse regime zoals altijd onverschillig blijft voor menselijk lijden.

Er is dringend behoefte aan internationaal onderzoek naar de grimmige situatie van politieke gevangenen in Iran.

Hier volgen enkele voorbeelden van politieke of gewetensbezwaarde gevangenen die in hongerstaking zijn gegaan als enig alternatief voor de strijd voor hun rechten.

Massale hongerstaking in de Evin-gevangenis

In een open brief waarin de Iraanse bevolking wordt opgeroepen hun eisen te steunen, hebben zes politieke gevangenen van Afdeling 4 van de Evin-gevangenis in Teheran bekendgemaakt dat ze in hongerstaking zijn gegaan om te protesteren tegen de behandeling van politieke gevangenen door de Iraanse rechterlijke macht.

Hossein Sarlack, Morteza Nazari Sadhi, Mohsen Aminpour, Reza Bazazadeh, Behrouz Zare en Reza Mohammad Hosseini hebben in hun brief de volgende eisen aan de orde gesteld:

Scheiding van politieke gevangenen van andere gevangenen

Voorwaardelijke vrijlating van alle politieke gevangenen

Erkenning van politieke gevangenen als "politieke" gevangenen, en niet als "veiligheidsgevangenen"

Recht op een advocaat bij alle gerechtelijke procedures

Arbeidsactivistenpaar protesteert tegen oneerlijke detentie

De journalisten Amirhossein Mohammadifar en Sanaz Allahyari, een getrouwd echtpaar, zijn sinds 4 juli 2019 in hongerstaking in de Evin-gevangenis in Teheran om de autoriteiten er toe te bewegen hen op borgtocht vrij te laten.

Op 2 juli schreef Mohammadi Fard een brief aan het hoofd van de 28e Afdeling van de Revolutionaire Rechtbank van Teheran waarin hij vroeg om de gezondheid van zijn vrouw, de politieke gevangene Sanaz Allahyari, in de gaten te houden. Hij zei dat, als hij, zijn vrouw en andere gedetineerden, die de arbeidersstaking in de Haft-Tapeh-Sugarcane-fabriek hadden gesteund, niet binnen twee dagen zouden worden vrijgelaten, hij in hongerstaking zou gaan. Twee dagen later ging hij samen met zijn vrouw daadwerkelijk in hongerstaking.

Mohammadi Fard werd na een hongerstaking van twaalf dagen door niet-politieke gevangenen aangevallen en geslagen, terwijl hij al ernstig verzwakt was. Na te zijn geslagen werd hij als straf naar een andere gevangenisafdeling gestuurd.

Politieke gevangene Suheil Arabi in hongerstaking

Burgerrechtenactivist Soheil Arabi is sinds 15 juni 2019 in hongerstaking. 

In de beruchte Fashafuyeh-gevangenis bij Teheran is deze politieke gevangene het slachtoffer geworden van opsluiting, met als gevolg een ernstige daling van zijn bloeddruk.

Naar verluidt werd hij naar een ziekenhuis gebracht, waar hij een dag later werd behandeld en teruggestuurd naar de gevangenis.

Deze blogger werd in november 2013 in zijn huis in Teheran gearresteerd door agenten van het hoofdkwartier van Sarallah, een interne veiligheidsgroep die banden heeft met de Islamitische Revolutionare Garde.

Dit is de derde hongerstakingsronde van Soheil Arabi uit protest tegen de slechte omstandigheden in de gevangenissen, gewelddadige mishandeling van gevangenen door gevangenisbewaarders en ambtenaren en diverse ontberingen in de gevangenis.

Massale hongerstaking in de Raja'i Shahr-gevangenis in Raja'i Shahr

Volgens berichten uit Iran zijn 35 Soennitische politieke en gewetensbezwaarde gevangenen in de beruchte Raja'i Shahr-gevangenis, gelegen in de stad Karaj, ten noordwesten van de hoofdstad Teheran, een hongerstaking begonnen.

Deze gevangenen worden vastgehouden in de Hal nr. 36 van Afdeling nr. 10 van de Raja'i Shahr-gevangenis.

Ze protesteren tegen de slechte behandeling van de gevangenen door de autoriteiten, die hun problemen negeren, zoals ruimtegebrek, het niet mogen bellen met hun familie en geliefden, het ontbreken van licht en schone lucht en het feit dat ze in hun cellen zijn opgesloten zonder dat ze naar buiten mogen gaan voor frisse lucht.

Ze begonnen hun hongerstaking op maandag 15 juli en zeiden dat ze door zullen gaan met hun staking totdat hun eisen om naar een grotere hal te worden overgebracht, met ruimere vrijheden en faciliteiten, zijn ingewilligd.

Hal 36 van Afdeling 10 van de Raja'i Shahr-gevangenis, die 35 Soennitische politieke en gewetensbezwaarde gevangenen herbergt, heeft slechts twee kleine kamers. Deze 35 gevangenen worden in de zomer bij hete zomertemperaturen onder onveilige en onhygiënische omstandigheden vastgehouden. Ze lijden onder een gebrek aan voldoende ruimte zowel om zich uit te strekken als om te gaan liggen, en dat bij een toenemende psychologische druk.