Iraanse schrijvers vervolgd

Jan.2019

De Iranian Writers Association (IWA) heeft krachtig geprotesteerd tegen het besluit van de gerechtelijke autoriteiten om drie van haar aangeklaagde leden een enorme, onbetaalbare borgsom op te leggen, hetgeen heeft geleid tot hun detentie.

In een verklaring gepubliceerd op dinsdag 22 januari verklaarde IWA dat de tien miljard rial (ongeveer € 225.000) borgtocht voor Bektash Abtin, Kayvan Bazhan en Reza Khandan Mahabadi "onaanvaardbaar is" en dat ze onmiddellijk moeten worden vrijgelaten.

De grote borgsom voor Abtin, Bazhan en Khandan Mahabadi werd ingesteld nadat de rechter twee vooraanstaande advocaten, Nasser Zarafshan en mevrouw Razieh Zaydi, had afgewezen om de aangeklaagde auteurs te vertegenwoordigen.

"Onmiddellijk na het verwerpen van de voorgestelde advocaten heeft de rechter het bedrag van de borgtocht vertienvoudigd, van één miljard tot tien miljard rial, en heeft hij de aangeklaagden opgedragen zich persoonlijk te verdedigen," aldus de verklaring.

De IWA, die de beslissing van de rechter verwierp als "schending" van de rechten van het trio, heeft ook geprotesteerd tegen het opsluiten van haar leden in de beruchte Evin-gevangenis van Teheran.

De auteurs werden eerst beschuldigd van "propaganda tegen het regime" en vervolgens van twee andere ernstige tenlasteleggingen, nl. "samenzwering" tegen de nationale veiligheid en het aanmoedigen van corruptie en prostitutie onder vrouwen, aldus de verklaring.

Ondertussen meldde het officiële persbureau van president Hassan Rouhani (IRNA) op woensdag 23 januari dat een andere auteur, Yashar Soltani, schuldig is bevonden en veroordeeld tot vijf jaar voor het melden van nepnieuws en belediging van overheidsinstellingen.

Yashar Soltani, directeur en hoofdredacteur van de website van Memari (Architecture) News werd gearresteerd in september 2016, na de publicatie van een reeks vertrouwelijke rapporten van de Algemene Inspectiedienst over de controversiële overdracht van eigendommen van de gemeente Teheran aan een aantal particulieren.

Abtin, Bazhan en Khandan Mahabadi, aangeklaagd door het Ministerie van Inlichtingen van President Rouhani, zijn naar verluidt beschuldigd van "propaganda" tegen het Islamitische establishment en het publiceren van een "illegaal" tijdschrift met daarin het interne nieuwsbulletin "Andisheh Azad", Free Thought.

Eerder had het plaatsen van een foto van een door de politie gewonde man op zijn Instagram-account de Iraanse dichter en filmmaker Baktash Abtin drie maanden werkstraf bij de nationale welzijnsorganisatie gekost en een boete van vijftig miljoen rial (ongeveer € 1.100).

"Mazdak's gezicht was ernstig gekneusd en hij had een gebroken kaak en gebroken ribben", vertelde Abtin op 7 juni 2018 aan het Center for Human Rights in Iran (CHRI). "Toen ik zijn foto op mijn Instagram plaatste, kreeg hij veel aandacht en de foto werd breed gedeeld op het internet. Een paar dagen later kreeg ik een dagvaarding van het Revolutionaire Hof in Karaj wegens 'propaganda tegen de staat'.

Mazdak Zarafshan raakte gewond door de politie op 2 december 2016, toen deze probeerde een herdenkingsdienst voor in 1998 vermoorde Iraanse auteurs met geweld te beëindigen, meldde CHRI.

Mazdak Zarafshan is de zoon van de vooraanstaande Iraanse advocaat Nasser Zarafshan, die vijf jaar in de gevangenis in Iran zat voor het vertegenwoordigen van de families van dissidenten die in de jaren negentig van de vorige eeuw werden vermoord in wat later bekend werd als de "kettingmoorden".

De Iran's Writers Association (IWA) werd opgericht in 1968, tijdens het bewind van Shah Mohammad Reza Pahlavi. Na de oprichting van de Islamitische Republiek in Iran is deze echter nooit officieel erkend, en heeft altijd onder de druk van de inlichtingendiensten gestaan.

Minstens twee prominente leden van de IWA, Mohammad Mokhtari en Mohammad Jafar Pouyandeh, zijn vermoord door agenten van de Islamitische Republiek tijdens een reeks moorden die bekend staan als de ketting- of seriemoorden van 1998. (Radio Farda - 23 jan. 2019)